TÜRK TİPİ BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ÜRÜNÜ BİR İCAT

TORBA YASA TASARISI TEKLİFİ

Av. Güneş Gürseler

Gürseler&Tufan

AVUKATLIK BÜROSU

            Yaklaşık yirmi yıl önce yasama  sistemimize yeni bir  yasa yapma yöntemi olarak sokulan ve geçen süreçte oldukça sık kullanılan “torba tasarıdan yasa yapma” uygulaması (https://t24.com.tr/haber/tbmmnin-cok-yasa-yapma-basarisi,209022) Türk Tipi Başkanlık Sistemi”ne geçilip yasa tasarısı hazırlayacak bakanlar kurulu kalmayınca bu kez “torba tekliften yasa yapma” uygulamasına dönüştürüldü. 

            Parlamentomuz artık  ilgili Bakanlığın hazırlayıp Bakanlar Kuruluna sunduğu, burada kabul edildikten sonra da  Başbakan tarafından  “yasa tasarısı” olarak kendisine gönderilen metinleri yasalaştıramıyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı Kararnamesi dışında yasa  sadece  milletvekillerinin (fiilen iktidar milletvekillerinin)   “teklif”lerini  yasaya dönüştürerek yapılabiliyor.

            Türk Tipi Başkanlık Sistemi’ni oluşturan  Anayasa değişikliğinden bu yana sadece 27 nci Yasama Döneminin  dokuz ayında tümü iktidar partisi milletvekillerinden olmak üzere toplam 39 teklif yasalaştırıldı. 691 maddeden oluşan  bu torba teklifler içinde tapu, turizm, askere alma, çevre, trafik, meslek kuruluşları gibi çok farklı konular var.

            Bunların bazıları;

  • TÜRKİYE TURİZM TANITIM VE GELİŞTİRME AJANSI HAKKINDA KANUN
  • SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN İLE BAŞARILI SPORCULARA AYLIK BAĞLANMASI İLE DEVLET SPORCUSU UNVANI VERİLMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN
  • TAPU KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
  • ASKERALMA KANUNU
  • TURİZMİ TEŞVİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
  • SİNEMA FİLMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SINIFLANDIRILMASI İLE DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
  • GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
  • VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
  • KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
  • ABONELİK SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN PARA ALACAKLARINA İLİŞKİN TAKİBİN BAŞLATILMASI USULÜ HAKKINDA KANUN
  • ÇEVRE KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
  • TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLE ODALAR VE BORSALAR KANUNU İLE ESNAF VE SANATKÂRLAR MESLEK KURULUŞLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
  • SAĞLIKLA İLGİLİ BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

            Sorum şu, yasalaşan bu metinler gerçekten  teklif mi yoksa tasarı mı?

Milletvekillerinden bu kadar ayrıntılı ve teknik içerikli yasa teklifleri beklenilebilir mi?

Bakanlık bürokratları ve uzmanlarının hazırladığı metinleri iktidar milletvekilleri imzası ile yasalaştırmak  milletvekilliğine ve parlamentonun saygınlığına zarar vermiyor mu?

            Örneğin şu sıralar gündemde yargı reformunu amaçlayan kapsamlı bir yasa çalışması olduğu açıklandı.  Adalet Bakanlığı hazırladı, hazırlıyor. Sayın Cumhurbaşkanı  tanıtımını yaptı. Hiçbir milletvekili ile ilgisi dile getirilmedi fakat TBMM’ne  iktidar partisi  milletvekillerinin imzaladığı yasa teklifi olarak sunulacak. Sistemi bu kadar zorlamanın, kavramların için boşaltmanın ne anlamı var?

İktidarın, hükümetin hazırladığına tasarı, milletvekilinin hazırladığına teklif denir.

Ne yazık ki yaklaşık 100 yıldır demokrasimizi  geliştirmek, cumhuriyetimizi “demokratik cumhuriyet” yapmak için iyi niyetli davranmıyoruz. Hep güncel kişisel çıkarlarımız peşinde “deneme – yanılma”  yolu ile patinaj yapıyoruz.

Mazoşist miyiz ne? 15.7.2019