Şu an günümüzde en çok merak edilen konulardan biri de boşanma aşamasında veya boşandıktan sonra mahkeme tarafından hükmedilen nafakanın ödenmemesi nedeniyle mağdur olanların ne yapması gerektiğidir.

Mahkeme; boşanma davası sırasında taraflardan biri lehine tedbir nafakası, dava sonunda ise; taraflardan birinin lehine iştirak nafakası ya da yoksulluk nafakası ödenmesine hükmedebilir. Nafaka borçlusu, hükmedilen nafaka miktarını her ay nafaka alacaklısına ödemekle mükellef olduğu gibi söz konusu nafaka, mahkeme kararıyla verilen yasal bir yükümlülük olduğu için ödenmediği durumda tabi ki de bir yaptırımı olacaktır.

Peki bu yaptırım nedir?

Nafaka alacaklısı, ödenmesi gereken nafaka ödenmediği takdirde, icra dairesine başvurarak icra takibi başlatabilir. İcra takibiyle birlikte ödeme hala yapılmamışsa nafaka alacaklısı, İİK 344 gereğince İcra ceza mahkemesine üç aylık tazyik hapsi istemli şikayet yoluna başvurarak dava açabilir.

İcra ve İflas Kanunu’nun 344. Maddesinde de belirtildiği üzere; “Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.

Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.”

Nafaka yükümlülüğünü ihlal nedeniyle şikayetin birtakım şartları bulunmaktadır:

  • Nafaka borçlusuna karşı başlatılan  icra takibinin kesinleşmesi gerekmektedir.
  • Şikayet yoluna başvurmak için icra takibindeki ödeme emrinin borçluya tebliğ edilmesinden itibaren bir aylık süre geçmesi gerekmektedir.
  •  Şikayet aylık nafakanın ödeme tarihinden itibaren en fazla üç ay içerisinde yapılmalıdır.
  • Nafaka borçlusunun nafaka borcunu ödememesi nedeniyle açılacak olan davada görevli mahkeme, icra ceza mahkemesi olup yetkili mahkeme ise icra takibinin yapıldığı yerdeki icra ceza mahkemesidir.

Nafaka Ödememenin Cezası Nedir?

Nafaka borçlusuna, hükmedilen ve ödemesi gereken nafaka borcunu ödemediği takdirde İcra ceza mahkemesi tarafından üç aylık tazyik hapsi cezası verilir.

Tazyik hapis cezası, ertelenmez ve paraya çevrilemez bir hapis cezası olması ile birlikte  adli sicil (sabıka) kaydına da geçmemektedir.

Nafaka Ödememe Cezası Nasıl Düşer?

Nafaka borçlusu, dava devam ederken nafaka borcunu ödediği anlaşıldığında borçlu aleyhine verilen ceza düşecektir. Fakat dava sonunda mahkeme tarafından hapis cezasına hükmedilen borçlu, borcunu ödediği takdirde tahliye olacaktır. 10.10.2021

AV.FATMA ER

İş bu “Nafaka Ödemeyen Eşe Hapis Cezası ” adlı makale Adana Barosuna kayıtlı Avukat Fatma ER tarafından https://www.adaletbiz.com/ sitesinde yayınlanmak üzere 10.10.2021 tarihinde kaleme alınmıştır. Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.