Alacaklı tarafın , icra müdürlüklerinde başlatmış olduğu icra takibine karşı borçlunun itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Borçlu, söz konusu icra takibine karşı icra takibinin başlatıldığı icra müdürlüğüne dilekçe vererek borca itiraz edebilir. Fakat, icra müdürlüğü farklı il veya farklı yerleşim bölgesinde ise; icra takibinin başlatıldığı icra müdürlüğü vasıtasıyla icra takibine itiraz edilebilir. Borçlu, ilamsız icra takibinin söz konusu olduğu durumda  ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz dilekçesi vermelidir.

İlamsız icra takibinde borçlu, ödeme emrinin kendisine  tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz dilekçesi ile birlikte söz konusu borca itiraz  etmemesi halinde  söz konusu takip kesinleşir. Bu itiraz harca tabi olmadığı gibi borçlu, itiraz dilekçesinde  takip konusu borcun; varlığına, miktarına ,vadesinin gelip gelmediğine itiraz edebilir.

İcra Takibinde Borca İtiraz

Peki borçlu itiraz nedenleriyle bağlı mıdır? Borçlu, itiraz dilekçesinde  neden göstermeden, sadece “borca itiraz ediyorum” şeklinde bir açıklama yapabilir  fakat neden gösterilmiş ise nedenin  ne olduğu önemlidir. Çünkü borçlunun icra takibine itirazı sonucunda kanun alacaklıya itirazın iptali davası ya da itirazın kaldırılması davasıma hakkı vermiştir. Eğer  alacaklı itirazın kaldırılması davası açarsa borçlu, icra takibine itiraz dilekçesindeki sebepler ile bağlı olacaktır. Fakat alacaklı  itirazın iptali davası açarsa,  borçlu itiraz nedenleriyle bağlı değildir.

Takibe konu olan borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısmın miktarını itiraz dilekçesinde açıkça göstermesi lazımdır. Aksi takdirde itiraz edilmemiş sayılır.

İcra Takibinde İmzaya İtiraz

Eğer borçlu hakkında başlatılmış olan icra takibinin  dayanağı bir senet ise ve borçlunun  söz konusu senette bulunan  imzanın kendisine ait olmadığı yönünde bir iddiası var ise, bunu itiraz dilekçesinde  kesin ve açıkça  belirtmek zorundadır. Borçlu, dilekçede açıkça imzanın kendisine ait olmadığını belirtmediği durumda senetteki imzayı kabul etmiş sayılmaktadır.

Önemle belirtmek gerekirse icra takibinin dayandığı senet adi senet yani resmi olmayan senet  ise imzanın kendisine ait olmadığını itiraz yoluyla öne sürülebilir. 10.01.2022

AV.FATMA ER

İş bu “İlamsız İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir” adlı makale Adana Barosuna kayıtlı Avukat Fatma ER tarafından https://www.adaletbiz.com/ sitesinde yayınlanmak üzere 10.01.2022 tarihinde kaleme alınmıştır. Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.