Ne kadar süreceğini bilmediğim bu yazı dizisinin konusu: “Dünyadaki yoksulluğu azaltmak amacıyla kurulan, İsveç parlamentosu ve hükümeti adına çalışan İsveç Kalkınma Ajansı(SIDA)’nm finanse ettiği, Türkiye Barolar Birliğinin de projenin paydaşı olduğu Arabuluculuk kurumunun nasıl suistimal edileceği/edildiği”dir.

Biraz düşünelim:

Alacaklılardan mal kaçırmak istiyorsunuz. Borcun nevi önemli değil. Ticari bir borç da olabilir, müstakbel “eski eşiniz”den gelecek bir mal paylaşımlı boşanma davası da olabilir, farketmez. Normalde hepimizin bildiği, meşhur olan yol neydi? Senin borçlu, çok güvendiğin bir arkadaşının da lehtar olduğu bir senet düzenle, hemen icra takibi yapsın, takip kesinleşsin, mallarımıza herkesten önce haciz koyalım, kimse bir şey alamasın! Bu, yıllardır kullanılan ve en meşhur olan yol...

En büyük sorunu ise çok masraflı olması. Normalde 1.000.000 TL(birmilyon) tutarında bir icra takibi için, 31.40 TL başvurma harcı ve binde 5 oranında (5.000 TL) peşin harç ödemeniz gerekiyor. İsveçli dostlarımız ise tıpkı o hantal ve ağır mobilyaları ortadan kaldırıp, paketlenmiş dandik mobilyaları kucağımıza attığı gibi yepyeni, hızlı, kolay, güvenilir bir yol sunuyorlar. Hemen bir arabulucu bulup durumu anlatıyorsunuz. Arabulucu huzurunda anlaşmış gibi yapıyorsunuz. Sonra o evrakı koşa koşa Sulh Hukuk Hakiminin önüne götürüyorsunuz. “Hakim” denince insan bir tereddüt ediyor ama o konuda da rahat olun, paketli mobilya aşığı dostlarımız Türk Hakimlerine bu sistemi esastan inceleme hakkı verecek değildi. Hakim sadece, ‘uyuşmazlık konusu’ üzerinde taraflar serbestçe tasarruf edebilir mi; tutanak cebri icraya elverişli mi değil mi, buna bakabiliyor. İşin esasına giremiyor.

Tam bu noktada yine sağolsun Viking dostlarımız güzel bir “çözüm” öngörmüş. Arabuluculuk tutanağını arabulucu, taraflar ve tarafların avukatları hep birlikte imzalar ise Sulh Hukuk Hakimi ile de uğraşmanıza da gerek kalmıyor.

Peki buradaki amaç ne? Elimizdeki Arabuluculuk son tutanağını “ilam niteliğinde belge” yapmak. Bu sayede üst paragrafta bahsettiğim binde 5 tutarındaki (ki bir milyonluk alacakta beş bin TL yapıyor) peşin harcı ödemekten kurtulmak. Hepi topu 5 dakikada, sadece 31.40 TL’ye milyonluk alacaklarınızı icra takibine konu edebilir, Devletin münhasıran sahip olduğu cebri icra yetkisini kirli emellerinize alet

edebilirsiniz. İlla dolandırıcılık kastıyla da hareket etmeniz gerekmez. Birisi sizden borç mu istedi? Senetle uğraşma, arabulucuda bu işi tutanağa bağla. Burası Türkiye, yarın öbür gün ne olacağı belli olmaz, elinde ilam niteliğinde belge olsun. Sadece harcı ödemekten kurtulmazsın, borçlunun bir çok itiraz imkanını elinden alırsın, borçluya “ödeme emri” değil “icra emri” gönderirsin; yetki ile ilgili bir sorunun olmaz, Türkiye’deki tüm icra daireleri senin için yetkili hale gelmiş olur.

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm yolları modern tıbbın karşısındaki alternatif tıp gibidir.

Avukatlık modern tıp ise arabuluculuk üfürükçülüktür, sülük tedavisidir.

Hacamattır.