Balyoz davasında yaşanan gelişmelerin ardından İstanbul Barosu yöneticileri ve avukatları bir araya geldi.

Akşam saat 18.30’da baronun Beyoğlu’ndaki binasında, “Sanık Sandalyesindeki Avukat” konulu bir de panel düzenlendi.

Oturum başkanlığını İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, İstanbul Barosu Eski Başkanı Turgut Kazan, Hasan Fehmi Demir ve ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay katıldı.

“Adil Yargılamama’yı Etkilemeye Teşebbüs Ettik!”

Panelin açılış konuşmasını yapan Ümit Kocasakal, sözlerine 6 Nisan günü Balyoz davasında yaşananlara değinerek başladı. Kocasakal, bütün engelleme girişimlerine karşın Balyoz davasına katıldıklarını ve mahkemenin adil yargılama hakkının ihlali, silahların eşitliğine aykırı davranışlar ve mesleğin onurunu zedeleyen uygulamalardan vazgeçmesini istediklerini hatırlattı.

Duruşma Savcısı Savaş Kırbaş’ın ise Baro Yönetim Kurulu üyeleri hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”ten suç duyurusunda bulunması yönünde görüş belirttiğini ve mahkemenin de suç durusunda bulunulmasına karar verdiğini kaydetti.

Şu anda adil bir yargılama olmadığının altını çizen Kocasakal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir adil yargılama yok ki biz ‘adil yargılama’yı etkilemeye teşebbüs edelim. Biz tersine ‘adil yargılamama’yı etkilemeye teşebbüs etmiş durumdayız. Artık birileri bir şey yapmalı. Özel Yetkili Mahkemelerin dokunulmaz olmadığını göstermemiz lazım. Biz burada mahkeme heyeti tarafından haklarında suç durusunda bulunulan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu olarak gelip geçiciyiz, biz Baromuzun tarihine onurlu bir sayfa eklemeye çalışıyoruz. Bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Bir takım bedeller varsa bunu da öderiz.”

Ümit Kocasakal’ın konuşması salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Daha sonra Duygun Yarsuvat konuştu. Yarsuvat, Konya’da 500’ün üzerinde avukatın “Özel Yetkili Mahkeme İsteriz” diye bir kampanya yürüttüklerini belirterek “Özel Yetkili Mahkemeler”in bir hukuku skandalı olduğunu belirtti.

“Uslu Avukat Olmayacağız!”

İstanbul Barosu Eski Başkanı Av. Turgut Kazan da Özel Yetkili Mahkemelerin adil yargılama hakkının kullanılmadığı yerler olduğunun altını çizdi. Hukuku tanımayanların hukuku tanımaları için mücadele verdiklerinin belirten Kazan, “Bugün ülkemizde savunma hakkı yargılanıyor, ancak biz uslu avukat olmayacağız” dedi.

Davalarda yaşanan olaylara da değinen Kazan, “Delil olarak sunulan CD’leri istiyoruz vermiyorlar, bize tutanaklarını veriyorlar” dedi ve şöyle devam etti: “Görevi kötüye kullanma, suç uydurma gibi olaylarla da karşılaşıyoruz. İşimiz zor ama zevkli, mücadele edeceğiz.”

Şenol Çarık
GerçekGündem