Kocasakal’a rakip başkan adayı

Grup içerisinden Kocasakla’a rakip bir başkan adayı çıkmaz ve de çıkamaz.. 28 Mart Çarşanba günü yapılan grup toplantısında konuşan başkan yardımcısı Durakoğlu Koacasakal’ın rakipsizliğini vurguladı.

Önce İlke Çağdaş  avukatlar grubunu seçimlerde zorlayacak rakip mümkün mü?

Kocasakal  grubun şubat ayı toplantısında yaptığı konuşmada gruba karşı bir cephe oluşturma çabası olduğunu açıkladı ve seçim çalışmaları için start verdi.

KOCASAKAL’IN SEÇİM KAYBETMESİ MÜMKÜN MÜ?

Hani ne derler burası Turkiye, burada olmaz olmaz.Kulislere bakılırsa;  kemalizme karşı mesafeli olan sol ve liberaller önümüzdeki seçimlerde demokrat sağ ile cephe oluşturabilirler. Bu cephenin popüler bir isim etrafında olabileceği ileri sürülüyor.

Böyle bir cephe'nin şansı  olur mu?

Turkiye’de ve dünyada herşey çok hızlı değişiyor, dün imkansız gibi görünenler bugün gerçekleşti.. 5 sene önce bir genel kurmay başkanının hapse gireceğini,   TSK’daki genarellerin tümüne yakının darbe sanığı olabileceğini, tutuklanacağını kim aklına getirirdi, ya da İrak’da Saddam’ın , Libya’da Kaddafi’nin sonunu kim düşünebilirdi? Bunların hepsi oldu..

Kulislerde neler var?

Bir görüşe göre “kemalzimin eski gücünü kaybettiği, bu nedenle Kemalist Kocasakal’ın eski popilaritesinin kalmadığını söyleyenler var.. 2 sene önce ergeneokon davası yeni başlamıştı. Kocasakal aday olduğunda bir kısım basın  “darbeci başkan adayı” diye manşet atmıştı. O gün bu manşet etkili olamamış, Kocasakal baro seçimlerine katılan bütün grupları sollayarak 6000 oyla birinci olmuştu. Adaletbiz seçimlerden sonra “Marka kazandı” diye manşet atmıştı. Aradan geçen iki yılda kemalizmin ocağı TSK açılan darbe soruşturma ve kovuşturmaları  hırpalanmış,  kemalizm ordunun şahsında itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Toplumda giderek  darbe iddialarında haklılık payı olduğu yönünde kanaat oluşmaya başlamıştır. Kemalizmin diğer kalesi CHP kaset operasyonun ile bir değişim sürecine girmiştir. CHP belli güçlerce yeniden dzayn edilmektedir. Kısaca kemalizm geçmişe göre önemli dayanaklarından yoksun kalmış, bunun karşısında liberal, demokrat cephe gelişmiştir.  Başta arap baharı olmak üzere bütün bu gelişmelerin  toplumu ve avukat kamuoyunu etkilememesi mümkün değil. Hükümetin avukatlık kanununda yapacağı bazı değişiklikle, seçimlerde nisbi temsil gibi, kemalistlere karşı oluşacak bu cephenin şansını artıracağı”  belirtiliyor..

70 lerin kemalist şablonları 2012 de etkili olamaz

Diğer bir görüşe göre ise “ Kemalizmi savunulmakla birlikte 1970 lerin şablonlarının bugün geçerli olmayacağı “ ileri sürülüyor. 1970 lerde cumhuriyetin ve devrimlerin zinde güçlerce korunacağına inanılıyordu. Zinde güçler kavramı ile ordu, gençlik ve aydınlar kast edilmekte idi.  Sosyalist kesim zinde güçlere işçi sınıfını da katmaktaydı. Bu görüşlerin ortak paydası “devrimlerin seçimle başarılamayacağı ve demokrasi ile korunamayacağı “ düşüncesi idi. Bugün silahlı kuvvetlerin zinde güç olarak devre dışı bırakılması, aydınların darbe soruşturmaları ile hırpalanması ve bütün bu gelişmelere halkın seyirci kalması, daha da önemlisi AKP hükümetine % 50 lilerde destek vermesi düşüncelerde köklü değişikliklere neden oldu. Sol , emekçiler, halk olmadan devrimci kazımların korunamayacağını düşünmeye, tartışmaya başladı. İşte bu düşünce “klasik kemalisler karşısında demokrat bir cephenin oluşmasına neden olabilir” denmektedir.

KOCASAKAL YÖNETİMİ İCRAATLARINDA BAŞARILI

İstanbul Barosu Kocasakal döneminde uzun yıllardan beri hayal edileni gerçekleştirdi, baronun artık bir sosyal tesisi var. http://www.istanbulbarosu.org.tr/detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=6342   Yönetim avukatların ulaşımı için adliyelere düzenli servisler koydu, sağlık hizmetlerinde hastanelerle yapılan anlaşmalarla avukatlara yeni imkanlar sağlandı. Kocasakal yönetimi icraatları ile de öne çıkmakta ve geçmiş yönetimlere göre daha başarılı görünmektedir. Bu nedenlerle  kulislerde aksi görüşlere rağmen önümüzdeki seçimlerde Kocasakal’ın başkanlığı kazanmasına kesin gözü ile bakılmaktadır, ancak yönetim kurulu ve delegasyonda değişiklerin olması beklenmektedir.