Hukuk Öğrencileri Gelecekten Endişeli

Ülkemizde gözde mesleklerden biri olan avukatlık son yıllarda cazibesini yitirmeye başladı. Zira son yıllarda açılan birçok üniversite ile birlikte kontenjanlar çoğalınca her yıl binlerce mezun iş arayışına başladı. Hal böyle olunca da okulu kazanmanın yanında okul sonrası gelecek endişesi de yeni mezunları sardı.

Öğrenciler Mezuniyet Sonrası İçin Umutsuz

Anka Haber ajansı tarafından servis edilen habere göre 665 hukuk öğrencisi ile yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Mezuniyet sonrası gerek hakim, gerek savcı yada hayatlarına avukat olarak devam edecek gençlerin yaklaşık %74’ü geleceğe umutla bakmadıkları ortaya çıktı.

ÇHD'ye baskın: 4 avukat gözaltına alındı ÇHD'ye baskın: 4 avukat gözaltına alındı

Eğitim Yetersiz

Öğrenciler arasında yapılan araştırmada en fazla dert edilen konunun hukuk fakültelerinde artan kontenjan olduğu ortaya çıktı. Bu kadar kontenjan fazlalığının sonraki süreçte iş hayatına da etki etmesinden gençlerin umutsuz olduğu vurgulandı. Öğrencilerin diğer takıldıkları konu ise eğitimin ezbere dayalı olması teorik dışında pek bir işi öğrenme adına işlem yapılamaması ve yabancı dil eğitimlerinin olmamasından yakındılar. Ayrıca okullardaki baskılar ve kaynakların yetersizliği ve stajer avukatların sorunlarının da çözülmemesi en çok dile getirilen konular oldu.

Pandemi Döneminde Eğitim Zorlaştı

Öğrenciler pandemi ile birlikte eğitimin daha da karmaşık hal aldığını söylerken yapılan çalışmaların eğitiminin seviyesini istenen düzeye çekemediklerinden şikâyetçiler. Özellikle online eğitimdeki aksaklıkların ders işleme ve dersi öğrenmede zorlukları ile hemen hemen her gün karşılaştıklarını belirten hukuk öğrencileri öğretim üyelerinden de bu süreçte yeterince yardım ve destek alamadıklarını söylüyorlar. Siyasi parti temsilcisi Gökçe Gökçen, yaptıkları bu araştırma ile hukuk öğrencilerinin beklenti ve gelecek ile ilgili düşüncelerini net olarak anladıklarını ve bu konuda çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Çok Fazla Mezun İşsizlik Demek

Bir siyasi partinin öncülüğünde yapılan bu araştırma da gösterdi ki okul açıp çok kontenjan açmak gençlerin ilerde iş sahibi olacağı anlamına gelmemekte. Bundan ötürü gençlerimiz çok çalışarak bu süreçte dışarda kalmama adına okullarını bitirdikten sonra bir alanda uzmanlaşarak çok fazla mezun arasında kendilerine yer bulmaları çok büyük önem arz etmektedir. Tıp alanında nasıl uzmanlaşma çok önemli ise hukuk öğrencileri de bu konuda kendilerine bir alan belirleyip o alanın en iyisi olduklarında birçok endişenin de arkalarında kalacağı gerçektir. Örnek vermek gerekirse icra avukatı, ceza hukukçusu, tazminat avukatı veya işçi avukatı gibi birçok hukuk dalı üzerinden kendilerine bir alan seçerek o alanın en iyilerinden olmayı hedeflemeleri şarttır.