Boşanma davalarında meydana gelen artış nedeniyle düğünde takılan ziynet eşyaların kime ait olduğu, oldukça merak edilen bir konu haline geldi.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, düğünde takılan ziynet eşyası ve nakit paranın kime ait olacağı konusunda açık bir hüküm içermemektedir. Bu nedenle toplum tarafından erkeğin akrabaları tarafından takılan altınların erkeğe, kadının akrabaları tarafından takılan altınların ise kadına ait olduğu kabul edilse de bu bilgi yanılgıdan ibarettir. Kanunda bulunan bu boşluk nedeniyle, düğünde takılan ziynet eşyaların kime ait olduğu Yargıtay’ın yerleşik içtihatları dikkate alınarak belirlenmektedir.

TMK md. 220 kişisel malın kapsamını düzenler. Bu hükme göre;

Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşyalar, mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri, manevî tazminat alacakları ve kişisel mallar yerine geçen değerler kişisel mal sayılır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2020/240 K. Sayılı kararı ile düğünde takılan ziynet eşyaların kadına ait olduğu, ziynet eşyaların TMK md. 220 kapsamında kadının kişisel malı sayıldığı, yalnızca erkeğe özgü ziynet eşyaların yani erkeğin kullanımında olan takıların erkeğe ait sayılacağını hüküm altına almıştır.

Bu karara göre, düğünde erkeğe takılan ve erkeğin kullanımına özgü bir yüzük veya kol saati erkeğe ait sayılır. Ancak bunun dışında erkeğe özgülenmeyen ve kadına takılan tüm ziynet eşyalar ve para kadının kişisel malı niteliğindedir.

Düğünde Takılan Ziynet Eşyaların İadesi Nasıl Gerçekleşir?

Düğünde takılan ziynet eşyalar, kadının kişisel malı niteliğinde olduğundan, erkeğin ziynet altınları kadından alarak elinde bulundurması ya da bunları bozdurarak harcaması durumunda kadın kişisel malı olan ziynet eşyaların iadesini talep edebilir.

Bununla birlikte ziynet eşyaları iadesini istemek için mutlaka açılmış bir boşanma davasının varlığı veya bir boşanma durumunun mevcut olması gerekmez. Kadın, ziynet eşyaların iadesini boşanma davası açmaksızın evliliğin devamı sürecinde de talep edebilir. Nitekim, ziynet eşyaların iadesi boşanma davasının ferisi niteliğini taşımaz.

Davacı kadın, düğünde takılan ziynet eşyaların iadesini isterken ziynetlerin cinsini, niteliğini, gramını ve kaç ayar olduğunu ayrı ayrı ve anlaşılır şekilde belirtmelidir. Ziynet eşyanın iadesi davasında ziynet eşyaların aynen iadesi veya ziynet eşyaların bedelinin iadesi talep edilebilir.

Ziynet Eşyaların İadesi Davasında İspat

Ziynet eşyalar yani altınlar nitelikleri itibariyle saklanabilen ve taşınabilen eşyalardandır. Yargıtay’ın yerleşik içtihatları uyarınca düğünde takılan altınların kadının üzerinde bulunduğu, kadın tarafından evde saklanarak muhafaza edildiği kabul edilir.

Bu itibarla düğünde takılan altınların yani ziynet eşyaların iadesini talep eden davacı kadın, söz konusu ziynet eşyaların kendisinde olmadığını, ziynet eşyaların kendi rızası dışında elinden alındığını, bedelinin geri ödenmesi koşuluyla ziynet eşyaları eşine verdiyse bedelinin kendisine geri ödenmediğini ispat etmek zorundadır.  

Ziynet eşyaların iadesi davasında düğün videosu, düğün fotoğrafları, mehir, tanık, banka hesap dökümleri gibi deliller kullanılır.

Davacı kadın, ziynet eşyaların rızası dışında elinden alındığını veya bedelinin geri ödenmesi koşuluyla ziynet eşyaları eşine vermesi durumunda bedelinin geri ödenmediğini ispat edemezse dava reddedilir ve ziynet eşyaların iadesi söz konusu olmaz.  13.01.2022

AV. NİDA PORTAKALKÖKÜ

İş bu “Düğünde Takılan Ziynet Eşyalar Kime Aittir” adlı makale Adana Barosuna kayıtlı Avukat Nida PORTAKALKÖKÜ tarafından https://www.adaletbiz.com/ sitesinde yayınlanmak üzere 13.01.2022 tarihinde kaleme alınmıştır. İş bu makale, yazılı izin alınmaksızın veyahut kaynak gösterilmeksizin bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.