Ceza hukukunda suçun unsurları; maddi unsurları, manevi unsurları ve hukuka aykırılık olarak üç ana başlıkta ele alınır.

Biz ankesörlü telefondan ardışık aranmaya dayalı FETÖ silahlı terör örgütü soruşturma ve yargılamalarını suçun maddi unsurlarından olan fiil ve manevi unsuru açısından ele alıp inceleyeceğiz.

FETÖ silahlı terör örgütü suçunun manevi unsuru TCK 314’üncü maddede sayılan amaç suçları gerçekleştirme amacı, yani özel kasttır.

Kast fiilin bilerek isteyerek gerçekleştirilmesidir.

Suçun maddi unsurları

Fiil

Netice

Nedensellik bağı

Fail

Mağdur

Fiil iki şekilde gerçekleştirilebilir; icrai davranışla veya ihmali davranışla.

Ankesörlü telefonla aranma bir suça yönelik olarak bir icrai davranış olarak kabul edilemeyeceği gibi bir ihmali davranış olarak da nitelenemez.

Suça yönelik bir davranışın suçun fiili olarak kabulü için bilinçli bir davranış olması gerekir.

Niçin, neden arandığını bilmeyen, hatta aramanın ankesörlü telefondan yapıldığını bilebilecek durumda olmayan kişinin sırf telefona cevap verme şeklinde gerçekleşen davranışı bir suçun fiilini oluşturacağı düşünülemez.

Bu nedenlerle sırf ankesörlü telefondan ardışık aranan kişinin arama veya aramalara cevap verme şeklinde gerçekleşen davranışı suçun maddi unsurlarından olan fiili oluşturmaz.

Ayrıca ankesörlü telefondan aramalara cevap verme davranışı bilerek ve isteyerek amaç suçları gerçekleştirmeyi amaçlayan özel bir kast olarak da nitelenemez.

Yargıtay’ın uygulana gelen silahlı terör örgütü içtihatlarında suçun oluşumu için eylemin(fiilin) devamlılık, çeşitlilik ve yoğunluk arzetmesi aranmaktadır. Bu anlamda sabit telefonlardan aranmaya cevap verme suça yönelik bir fiil olarak kabul edilemeyeceğinden fiilin devamlılığı, yoğunluğu ve çeşitliliği de söz konusu olamaz.

https://www.adaletbiz.com/ceza-hukuku/ankesorlu-telefon-sorusturmalari-h233751.html

Av. Rahmi Ofluoğlu

Fetullah Gülen'in yeğenine örgüte yardım suçundan 2 yıl 7 ay 7 gün hapis cezası Fetullah Gülen'in yeğenine örgüte yardım suçundan 2 yıl 7 ay 7 gün hapis cezası

BİZ