Kütahya'da mobilya atölyesinde sunta bloklarının altında kalan öğrenci öldü Kütahya'da mobilya atölyesinde sunta bloklarının altında kalan öğrenci öldü

Borçlar Kanunu Özelinde Ev Sahibine Tanınan Temel Haklar Nelerdir?

Kimilerine göre kiracı olmak kimilerine göre de ev sahibi olmak en büyük dertler arasında yer alıyor. Her ne kadar ev sahibi olmak, kira geliri gibi önemli bir avantajı elde etmeye yarıyor olsa da bazı kanunlar, ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Özellikle kanunlarda kiracıya tanınan haklar ve bu hakları ev sahibinin aleyhine kullanan kiracılar, ne yazık ki ev sahibi olmak isteyen kişilerin de gözlerini korkutuyor. Ev alırken ev sahiplerinin Bettilt verilerine göre ev sahiplerinin yaşadıkları problemleri incelemeleri ve aynı zamanda ev sahibi olarak ne gibi temel haklara sahip olduklarını araştırmaları, huzurlu bir ev kiralama süreci adına büyük önem taşıyor.

Ev Sahibi Özelinde Kanunen Tanınan Temel ancak Önemli Haklar Nelerdir?

Ev sahibi olduktan sonra ya da ev sahibi olmadan önce kanunen temel haklarınızı bilmeniz, bu haklarınız doğrultusunda evinizi kiraya vermeniz son derece önemli bir konudur. Kiracınızla bir problem yaşamamanız aynı zamanda yaşanan problemleri kanunen çözebilmeniz adına haklarınızı bilmeniz konusu son derece büyük önem taşır. Ev sahipleri için kanunen tanınan haklar özetle aşağıdaki maddeler doğrultusunda açıklanabilir:

  • Ev sahibi olarak her yıl kiraya zam yapabileceğiniz tutar belirli bir seviyededir. Kanunen yasal çerçeveler içerisinde ev kirasına zaman yapan bir ev sahibinin, kira zam talebi kiracı tarafından ret edilebilir. Bu gibi bir durumda ise kiracı evden çıkmak durumundadır. Ev sahibi kiracıyı bir an önce evden çıkması talebinde bulunabilir. Tek dikkat edilmesi gereken nokta yapılan zammın, yasal çerçeveler içerisinde olması gerekliliğidir.
  • Ev sahibi, kiracıyı belirli koşullar doğrultusunda evden çıkarabilir ancak başka birine kiraya vermek adına sözleşme dahilinde evden çıkaramaz. Örneğin; ev sahibinin çocuğu, akrabası, yakını, bakmakla yükümlü olduğu gibi kişilerin evde oturacak olmaları durumunda kiracının evden çıkması istenebilir ancak kiracıya bu konuda belirli bir süre tanınmalıdır. Ayrıca ev sahibi 2 yıl boyunca evi, yabancı birine yani, belirttiği kişilerden herhangi birine kiraya veremez. Aksi takdirde kiracı bu durumda yasal haklarını kullanarak, ev sahibinin maddi anlamda ciddi yükümlülük altına girmesine yol açabilir.
  • Ev sahibinin, evin içerisinde kiracı varken evi satmasında herhangi bir engel yoktur. Bu durum tamamen yasaldır. Sadece durum hakkında kiracıya haber vermesi gerekir. Aynı zamanda evin satışı nedeniyle ev ziyaretlerini de kiracıya haber vererek gerçekleştirmelidir. Bununla birlikte evin satılması durumunda yani, yeni bir ev almanız durumunda evin içerisinde kiracı varsa, kiracıya ihtarname çıkararak evden çıkmasını sağlayabilirsiniz. Sadece bu konuda kiracının 6 ay oturma gibi bir hakkı olduğunu bilmeniz son derece önemlidir.
  • Kiracının eve ve çevreye zarar vererek evi kullanması durumunda evden çıkması adına ev sahibi tarafından ihtarname çekilebilir. İhtarnamede, kiracının 30 gün içerisinde evdeki problemleri gidermesi ve çevreye verdiği rahatsızlığı sonlandırması, aksi takdirde evi terk etmesi istenebilir.
  •  Kiranın ödenmemesi durumunda ev sahibi kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içerisinde borcu ödemesi gerektiğini belirtebilir. Kiracının 30 gün içerisinde borcunu ödememesi durumunda ise ev sahibi tarafından sözleşme fesih edilebilir ve kiracı ev sahibi tarafından evden çıkarılabilir.
  • Ev sahibinin kiracıdan 3 kira bedelini geçmeyecek şekilde depozito isteme gibi bir hakkı bulunur. Sözleşmenin sona ermesi durumunda kiracının eve zarar vermesi durumunda ise depozito tutarı evde oluşan hasarların giderilmesi adına ev sahibi tarafından kullanılabilir.