BİLİRKİŞİ VE UZMAN GÖRÜŞÜ

Mahkemeler uzmanlık isteyen konularda sıklıkla bilirkişi deliline başvurmaktadırlar. Hatta son dönemlerde tıpkı hekimlerin neredeyse soğuk algınlığı tanısını bile bir takım cihazlarla yapılan tetkiklere dayandırması gibi, yargıçlar da neredeyse tüm kararlarını bilirkişi raporlarına dayandırmaktadırlar. Yasa koyucu başta CMK ve HMK olmak üzere mevzuatta yer alan bu düzenlemelerle, kararların nesnel ve adil olmasını sağlamayı amaçlamıştır.

Ancak özellikle ceza yargılamalarında görev alan bilirkişilerin, çoğunlukla kamu görevinden gelen kişilerden olmaları dolayısıyla, zaman zaman nesnellikten uzak raporlara imza attıkları gözlemlenebilmektedir. Bu bakımdan yasalarımızda yer alan uzman görüşü (CMK 67 ve HMK 293) olanağından yararlanılması önerilmektedir.

Uzman görüşünün taraflarca temin edilerek mahkemeye sunulacağı ve tarafların uzmanlığına güvendiği kişilerden görüş alacağı dikkate alındığında, uzman görüşü raporlarının daha açıklayıcı, ayrıntılı ve nesnel olabileceğini düşünüyoruz.

Bu konuda en sık karşılaşılan örnek FETÖ/PDY üyeliği suçlamasıyla yargılanan veya bu iddiayla görevden ihraç edilenler hakkındaki iddiaların en yaygın kanıtlarından biri olan Bank Asya hesaplarını inceleyen raporlardır.

Bugüne kadar incelediğim veya görüş yazdığım birçok dosyada, mahkemeler tarafından atanan bilirkişilerin raporlarının çok ayrıntılı olmadığı ve bazı hatalı tespitler içerdiğini tespit edebildim. O nedenle özellikle bu hesapların gerçekten uzman bir finansçı veya mali müşavir tarafından ayrıntılı olarak raporlanması gerekmektedir. Zira bu hesaplarda, çok sık olarak hesaplar arası virmanlara ve para cinsi değişikliklerine rastlanmakta, hesaba yüzeysel olarak bakılıp ayrıntılar atlandığında ortaya gerçeğe aykırı ve çoğunlukla da objektiflikten uzak sonuçlar çıkabilmektedir.

Sırf Bank Asya hesabı yüzünden mahkum olan veya işinden atılan binlerce kişinin bulunduğu göz önüne alındığında, bu raporların hazırlanmasında daha özenli davranılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu konumda olan kişilere, bu kişilerin temsilcilerine ve avukatlarına, yasal dayanağı CMK 67 ve HMK 293 olan uzman görüşü olanağını değerlendirmelerini öneriyorum.

Bugüne kadar hazırladığım birçok raporun hazırlıkları sırasında yukarıda değindiğim hususlarda pek çok eksik ve hataya rastladım.

Bu hataları gideren ve kararı verecek olan mahkemelerin gerçek durumu görebilmelerine yardımcı olan birçok uzman görüşü raporu hazırlamış bir finans uzmanı olarak, yasaların sağladığı bu olanaktan yararlanılmasını öneriyorum.

Finans Uzmanı

S. M. Mali Müşavir Yeşim Turan