Savcıyla 'ayakta ifade verme' tartışması yaşayan avukat tutuklandı Savcıyla 'ayakta ifade verme' tartışması yaşayan avukat tutuklandı

Yasalaşan “Çoklu baro” düzenlemesinin ardından İstanbul 2 No’lu Barosu, iki bin imzaya ulaşarak geçen ay kuruluş genel kurulunu yaparken, Ankara’da 2 No’lu Baro için kamu avukatlarından “zorunlu imza” alınmasına karşın, imza sayısı iki bini bulamadı. Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre; Henüz tüzelkişilik için yeterli imza sayısına ulaşamamasına karşın, Ankara’daki Sıhhıye, Dışkapı ve Sincan Batı Adliyesi’nde “Ankara 2 No’lu Barosu” stantları kuruldu, adliye koridorlarına kartondan temsiller yerleştirildi. Stantlarda çoğunlukla kurucular kurulu üyeleri ve baroya imza veren avukatlar nöbet tutarak imza çalışmaları yürütüyor.

Ankara Barosu avukatları ise, henüz tüzel kişiliğe sahip olmayan bir yapının, stant açmasını eleştirdi. “1924’ten beri Ankara’nın bir tane barosu var, o da Ankara Barosu’dur” diyen avukatlar, “Kartondan baro”, “Ankara 2 No’lu Baro’msu” sözleriyle tepki gösterdi.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Ankara Barosu avukatlarından Doğan Erkan, söz konusu durumla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dilekçesinde, yeni baronun kurulması için gereken şartları sıralayan Erkan, “İki bin imza toplanmadan ve kuruluş işlemleri tamamlanmadan ‘Ankara 2 No’lu Baro’ adı kullanılamaz çünkü henüz kurulmuş bir 2 No’lu Baro yoktur” ifadelerini kullandı. Kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi suçunun doğacağını belirten Erkan, dilekçesinde şunları kaydetti:

“Barolar kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır. Henüz kurulmayan bir baronun ismiyle adliyelerde stant kurulması bu suça vücut verecektir. Bu amaçla toplanan grubun belki ‘Baro Girişimi’ gibi isimler kullanması düşünülebilir. Ancak şu anda usulsüz bir kamu sıfatı üstlenilmesi mevcuttur. Bu nedenlerle, ‘2 No’lu Baro’ pankart ve amblemleri bulunan stantların, adliyelerde kurulması usulsüz olup başsavcılığınızın bu stantların kurulumuna izin vermemesini talep etmekteyiz.”