Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin raporuna göre, Avrupa'da devletler, Covid-19 salgınına rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasında ilerleme kaydetti.

Türkiye aleyhine karar çıkan 168 davanın 2020 yılında kapatıldığı açıklanırken 624 davanın ise hala sonuçlandırılmayı beklediği hatırlatıldı.

Komite, özgürlükler, güvenlik güçleri ve olumsuz tutukluluk koşulları nedeniyle kötü muamele ve ölüm, devletler arası davalar ile artan sayıdaki yargılamalar da dahil olmak üzere, AİHM tarafından vurgulanan sistemik meselelerin üstesinden gelmek için hükümetlerin daha fazla çaba göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Üye devletlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını "derhal ve tam olarak" uygulama yükümlülüğü taşıdığını belirten Komite, bu sorumluluğun "dostane bir talep değil, bağlayıcı bir gereklilik" olduğunu belirtti.

Türkiye aleyhine açılmış 624 dava sonuçlandırılmayı bekliyor

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM'de Türkiye aleyhine karar çıkan 168 davanın 2020 yılında sonuca bağlandığını açıkladı. Bu arada AİHM'in geçen yıl Türkiye aleyhine çıkan davalarda 1,5 milyon euronun üzerinde tazminat kararı aldığı bildirildi.

AİHM'den 427 hakim ve savcı için hak ihlali kararı AİHM'den 427 hakim ve savcı için hak ihlali kararı

Avrupa Konseyi raporuna göre, geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye aleyhine karar çıkan 624 davada hala hüküm yerine getirilmedi.

Bu davalar arasında Kıbrıs meselesi, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. Madde'sini ihlal edilmesi üzerine açılmış davalar bulunuyor.

Avrupa Konseyi’nin karar organı Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarının uygulanmasını denetlemekle sorumlu.

Bakanlar Komitesi, öngörülen maddi tazminatın ödenmesi ve mahkum olan ülkenin ilgili yasalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun bir biçimde değiştirilmesi ve uygulanması konusunda da bağlayıcı karar verme yetkisine sahip. (Euronews)