"İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün, tehdit edilmiş" - TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün, yaklaşık 2 yıl önce Taksim mitinginde Ermeniler aleyhinde açılan pankartlarla ilgili suç duyurusunda bulunmaları nedeniyle tehdit mektupları ve telefonları aldıklarını kaydetti - Üstün: "(Siz de onlardansınız) gibi hakaretler ettiler. Ama mahkeme belki de ilk kez nefret suçu ve ayrımcılıktan dolayı o pankartları açanlara ceza verdi" TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, yaklaşık 2 yıl önce Taksim mitinginde Ermeniler aleyhinde açılan pankartlarla ilgili suç duyurusunda bulunmaları nedeniyle tehdit mektupları ve telefonları aldıklarını belirterek, "(Siz de onlardansınız) gibi hakaretler ettiler. Ama mahkeme belki de ilk kez nefret suçu ve ayrımcılıktan dolayı o pankartları açanlara ceza verdi" dedi.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1915 olaylarına ilişkin sorunun "açık kalması ve bu yaranın kanamaya devam etmesinin" Türk ve Ermeni toplumun tam anlamıyla barışmasını ve kaynaşmasını engellediğini söyledi. Türkiye'de yaşayan Ermeniler olduğunu belirten Üstün, "Türk vatandaşlarının hakkı neyse, onlar da aynı haklara sahipler. Fakat diasporanın nefret tohumu ekmesi ve nefret söylemini devam ettirmesi, ülkede yaşayan Ermeni vatandaşlarımızın huzurunu kaçırıyor. O bakımdan bu meseleyi üzüntü ve dram olarak tarif edebilirsiniz" dedi. Üstün, yaklaşık 2 yıl önce Taksim'de düzenlenen Hocalı katliamını anma mitinginde Ermeniler aleyhinde bazı ayırımcı pankartlar açıldığını anımsatarak, şöyle konuştu: "Komisyonumuz, Ermenilerle ilgili ayrımcılık yapılmasına rıza göstermemiş, Ermeni vatandaşlarımıza karşı söylenen bu tür çirkin sözlerin nefret suçu oluşturduğunu, ayrımcılık olduğunu kabul ederek suç duyurusunda bulunmuştu.

Bu pankartları üretenler ve taşıyanlara daha sonra cezalar verildi. O zaman komisyonumuza bazı kesimlerden eleştiriler yapılmış ve çok büyük tepkiler gösterilmişti; tehdit bile edilmiştik. Tehdit mektupları gönderdiler, telefonlar ettiler; 'siz de onlardansınız' gibi hakaretler ettiler. Bazı gazetelerde köşe yazılarında aleyhimize yazılar çıktı. Ama mahkeme belki de ilk kez nefret suçu ve ayrımcılıktan dolayı ilgililere ceza verdi." Türkiye'nin büyük devlet olacaksa herkese hoşgörüyle yaklaşması gerektiğini ve ülkede herkesin yaşayabileceği ortamı sağlaması gerektiğini belirten Üstün, "Türkiye'deki tüm unsurların barış ortamı içerisinde yaşayabileceği ortamı bizim oluşturmamız lazım.

Bu ortamı bozmak isteyenlere müsaade etmememiz gerekir, kim olursa olsun. Herkes bizim değerli insanımız ve vatandaşımız" dedi. Üstün, Türkiye'nin bundan sonra cazibe merkezi olarak çok fazla göç alacağını söyleyerek, "Afrikalı da gelecek, Ortadoğulu da gelecek, Asya'lı da Balkanlı'da Kafkasya'lı da gelecek. Bu insanların burada barış ve huzur içerisinde yaşamaları gerekir. Bunun için kendilerini burada yabancı hissetmemeleri lazım. Kim ki bunlara olumsuz gözle bakar, hakaret eder, ayırımcı bir tutum sergilerse cezasını da görmesi lazım. Büyük devlet ancak böyle olunur" sözlerini sarfetti.