MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’a ilişkin hak ihlali kararına karşın tahliye edilmemeleriyle ilgili tartışmalar sürüyor. İstanbul Barosu’nun eski başkanlarından hukukçu Prof. Dr. Yücel Sayman, AYM kararının reddedilmesinin hukuki sonuçlarını BirGün’e değerlendirdi.

AYM’nin bireysel başvurulara ilişkin verdiği kararların alt mahkemeleri bağlayıcı niteliği olduğunu söyleyen Sayman, “AYM’nin bireysel başvurucuların haklarını koruyamadığı sonucu ortaya çıkarsa bu aynı zamanda iç hukuk yollarının tüketildiği anlamını taşır” diye konuştu.

İç hukuk yolları tüketildi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin AYM süreci tüketilmeden yapılan başvuruları kabul etmediğini anımsatan Sayman, “Bundan sonra AİHM, ‘İç hukuk yollarını tüketin’ talimatını vermeden direkt olarak başvuruları kabul eder. Çünkü AYM’nin kararına yerel mahkemeler uymuyor, dolayısıyla iç hukukta tüketilecek bir yol da kalmıyor” dedi. Yerel mahkemelerin AYM’nin kararına uygun davranmamasının hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinin altını çizen Sayman, “AYM’nin kararının bağlayıcı olduğunu oradaki hukukçular bilmiyorlar mı? Meselenin bu kısmının hâlâ neden tartışıldığını anlamak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Gelinen noktada, “Türkiye hukuk devleti değildir” demenin de bir anlamı olmayacağını sözlerine ekleyen Sayman, şöyle devam etti: “Hukukta kişisel olarak, ‘Bu böyledir’i tartışmak abesle iştigaldir. Biri çıkıp, ‘Ben bilirim’ diyor. Türkiye, güç kimdeyse onun hukukunun uygulandığı bir ülke haline geldi. Yerel Mahkeme’nin kararını ülkedeki genel iklimden ayrı düşünmek yanlış olur.”

AİHM’in de kararlarına uyulmazsa?
Sayman son olarak, AİHM’in, bireysel başvurular için AYM’nin etkisiz bir yol olduğu kanısına varacağına dikkati çekerek, “Son yaşananlarla hukuken de bunun yolu açıldı. Olur da benzer biçimde AİHM’nin de kararlarına uyulmazsa bunun da sonuçları bellidir. Tazminatlardan öte Türkiye’nin AİHM Komisyonu’ndan çıkartılmasına kadar yolu var” ifadelerini kullandı.

https://www.birgun.net/haber-detay/artik-ic-hukuk-yollari-tuketildi-200209.html