AFYONKARAHİSAR - Canan Tükelay

Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'da tavuk çiftliklerinin atıklarını değerlendirmek üzere tesis kuran İbrahim Koyuncu, bu atıkları, tarımsal üretimin her aşamasında kullanılan organik gübreye dönüştürüyor.

Koyuncu, günlük 400 ton tavuk gübresi çıkan Bolvadin ilçesinde 2002 yılında tavuk gübresini organik gübreye dönüştüren tesis kurmaya karar verdi.

Öz sermaye ile kurduğu tesisi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından da destek alarak büyüten Koyuncu, 24 bin metrekarelik alanda kurduğu tesiste ürettiği tavuk gübresini, Türkiye'nin her bölgesine gönderiyor.

Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdukları tesiste kanatlı hayvanların gübresini işlediklerini söyledi.

Tavuk işletmelerinden topladıkları gübreleri tesislerinde ısıl işleme aldıklarını ve daha sonra dinlendirme havuzlarında fermantasyon sürecinden geçirdiklerini belirten Koyuncu, şöyle devam etti:

"Ülkemizin topraklarına yararlı besin anlamında bir zenginlik sağlıyoruz. Bu yatırımın 2002 yılında temelini attık. 2015 yılında Bakanlığımızın da desteğiyle fabrikamızı genişletip, kapasitesini daha yüksek bir seviyeye çıkardık. Günlük 250 ton tavuk gübresi işliyoruz. Mamul madde olarak üretim kapasitemiz 100 ton. Üretmiş olduğumuz gübre sulu tarımda, şekerpancarı, patates, ayçiçeği, soğan, hububat, narenciye üretimi ve muz bahçelerinde, yani Türkiye'deki tarımsal üretimin yapıldığı bütün topraklarda kullanılabiliyor."

"Fındık üreticisi de mısır üretimi yapan da kullanıyor"

Koyuncu, ürettikleri organik gübreyi Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiklerini ifade ederek, "Fındık üreticisi de mısır üretimi yapan da kullanıyor. Gaziantep'ten fıstık, Samsun'dan fındık, Edirne'den ayçiçeği, Çukurova'dan mısır üreticileri bizden gübre alıyor." diye konuştu.

Zaman zaman yurt dışına da gübre gönderdiklerini belirten Koyuncu, "Çeşitli dönemlerde Irak, Suriye ve Lübnan'a gübre ihraç ettik." dedi.

Kaynak: AA