Oy pusulası kurasına katılan 31 partiden 9'u YSK'ya liste bildirmedi. 17.00'den sonra liste sunan İlk Parti'nin başvurusunu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) değerlendirecek. Büyük Birlik Partisi ise Saadet Partisi çatısı altında seçime gireceği için yeni oy pusulasında yer almayacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) yapılan kura çekiminde oy pusulasında birinci sırada yer alma hakkı kazanan Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) bağımsız adayları destekleyeceğini açıkladı. HÜDA-PAR'dan boşalan birinci sıra DYP'nin oldu.

Şahin ve Bal'ın partileri seçimde yok

AK Parti'den istifa eden eski içişleri bakanı İdris Naim Şahin'in partisi Millet ve Adalet Partisi (MİLAD) de YSK'ya aday listesi sunmadı. Bu nedenle yeni sıralamada DYP'nin ardından ikinci sırada CHP'den ayrılan Emine Ülker Tarhan'ın kurduğu Anadolu Partisi yer alacak.

YSK'ya liste sunmayan Halkın Yükselişi Partisi liste sunmadığı için seçime katılamayacağı için Anadolu Partisi'nin ardından Hak ve Özgürlükler Partisi üçüncü sırada seçime girecek. Onu dördüncü sıraya çekilen Komünist Parti izleyecek.

YSK'ya isim bildirmeyen partiler

Hür Dava Partisi, Millet ve Adalet Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Demokratik Gelişim Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, ÖDP, Genç Parti, Hak ve Eşitlik Partisi, Türkiye Komünist Partis

AKP'den istifa eden bir başka isim, İdris Bal'ın kurduğu ve geçtiğimiz hafta genel başkanlığından ayrıldığı Demokratik Gelişim Partisi (DGP) de seçime katılmayacak partiler arasında yer alıyor. Oy pusulasında DGP'nin ardından yer alan Muhafazakar Yükseliş Partisi de YSK'ya liste sunmadığı için oy pusulasında Millet Partisi beşinci, Hak ve Adalet Partisi altıncı sıraya çekilecek.

ÖDP seçime katılmayacağını açıkladı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi seçime girmeye hak kazanan partiler arasındaydı ve oy pusulasındaki yeri 13. olarak belirlenmişti. Ancak listelerin YSK'ya teslim süresi dolmadan bir gün önce yaptığı açıklamada seçime girmeyeceğini, "ilerici güçlerle dayanışma içinde olacağını" açıkladı. ÖDP'nin bu kararının ardından yedinci sıra Merkez Parti'nin oldu. Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi sekizinci, Halkın Kurtuluşu Partisi dokuzuncu, Liberal Demokrat Parti 10'uncu sırada oy pusulasındaki yeni yerini aldı.

MHP 11., HDP 12. sıraya yükseldi

Oy pusulasındaki yeni sıralama

1- DYP

2- Anadolu Partisi

3- Hak ve Özgürlükler Partisi

4- Komünist Parti

5- Millet Partisi

6- Hak ve Adalet Partisi

7- Merkez Parti

8- Toplumsal Uzlaşı Reform ve Kalkınma Partisi

9- Halkın Kurtuluşu Partisi

10- Liberal Demokrat Parti

11- MHP

12- HDP

13- Saadet Partisi

14- CHP

15- AK Parti

16- DSP

17- Yurt Partisi

18- Demokrat Parti

19- Vatan Partisi

20- Bağımsız Türkiye Partisi

YSK'daki kurada Milliyetçi Hareket Partisi ve HDP oy pusulasında 18'inci ve 19'uncu sıralarda yan yana çıkmıştı. Katılmayan partiler nedeniyle yapılan kaydırmadan sonra bu sıralama 11 ve 12 olarak değişti. HDP'nin ardından oy pusulasında Saadet Partisi (SP) 13. sırada yer alacak. Seçmenler SP çatısı altında seçime gireceğini açıklayan BBP'nin logosunu oy pusulasında göremeyecek.

BBP, SP çatısı altında seçime giriyor

İki parti YSK'ya bir liste sundu. Ancak SP Seçim İşleri Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, listeler üzerinde çalışmalar sürüyor. Listelerdeki eksikliklerin giderilmesi için verilen üç günlük süre içinde boş bulunan adaylıklara iki partinin ittifak adayları yerleştirilerek YSK'ya iletilecek.

İktidar ve ana muhalefet pusulada yan yana

SP'nin ardından önceki sıralama yer alan Genç Parti de YSK'ya liste sunmadığı için seçime katılamayacak. Genç Parti'nin sıralamadan çıkmasıyla SP'nin ardından CHP 14. sıraya kaydırılacak. AKP CHP'nin hemen yanında 15. sırada seçime girecek. Onu DSP, Yurt Partisi ve Demokrat Parti takip edecek. Sıralamadan çıkan partiler nedeniyle bu partilerin oy pusulasındaki yeri sekiz sıra öne çekilmiş olacak.

İlk Parti'nin başvurusu değerlendirilecek

Saat 17:00'ye kadar YSK'ya başvurmayan 10 parti arasında yer alan İlk Parti aday listesini geç de olsa teslim etti. Parti temsilcileri, yolda kaza yaptıkları için geç kaldıklarını belirtti. YSK yetkilileri, partinin başvurusunu 17.00'den sonra yaptığını tutanak altına aldı. YSK, İlk Parti'nin başvurusunun kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek. Başvuru kabul edilirse İlk Parti'nin oy pusulasındaki yeri 19. sıra olacak.

Hak ve Eşitlik Partisi seçimde bağımsız adayları destekleyeceğini açıkladı, bu nedenle oy pusulasında yer almayacak. Türkiye Komünist Partisi de YSK'ya herhangi bir aday listesi sunmadı. İlk Parti'nin başvurusu kabul edilmezse 19. sırada Vatan Partisi, 20. sırada ise Bağımsız Türkiye Partisi yer alacak.

YSK listeleri inceliyor

YSK, siyasi partilerin verdikleri aday listelerini ve bağımsız adayları incelemeye bugün başlayacak. Kurul 9 Nisan'da, tespit edilen eksiklikleri, siyasi partilerin genel merkez yetkili organlarından ve bağımsız adaylardan tamamlamasını isteyecek.

Siyasi partiler ve bağımsız adaylar başvuru evrakındaki eksiklikleri 11 Nisan'a kadar tamamlayacak.

YSK milletvekili geçici aday listelerinin incelenmesi işlemlerini 14 Nisan'da tamamlayarak, yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderecek. Milletvekili geçici aday listeleri ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Geçici aday listelerine yapılacak itirazların da incelenmesinin ardından 24 Nisan'da milletvekili kesin aday listeleri Resmi Gazete'de ilan edilecek.


Al Jazeera