Sadettin Orhan yazdı: Yargıtay'dan çalışanlara müjde

Yargıtay’dan tüm çalışanlara müjde gibi bir karar çıktı. Müjdeyi vermeden önce isterseniz konuyu özetleyelim.

Bildiğiniz gibi 1475 sayılı İş Kanunu gereği, emeklilik için yaş dışındaki koşulları sağlayan çalışanlar, kendi istekleriyle işten ayrılsalar bile kıdem tazminatı alabiliyorlar. Yani prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getirdiğinizde, istifa etseniz bile işverenden kıdem tazminatınızı alabiliyorsunuz.

ÖNCE İSTİFA,SONRA BELGE

Fakat tazminat alabilmeniz için önce SGK’ya müracaat ederek, “kıdem tazminatı alabilir” yazısını alıp işverene vermeniz gerekiyor. Oysa pek çok çalışan bu detayı atlıyor, yani istifadan önce SGK’dan belge almadığı için kıdem tazminatını alamıyordu.

İstifa ettikten sonra belgeyi işverene verdiğinde ise “geç kaldın, bu belgeyi istifa etmeden önce getirecektin” cevabını alıyordu. İşte bu detayı bilmediği için kıdem tazminatından mahrum kalan binlerce çalışana müjde, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinden geldi.

Bir işçi,önce işverene istifa dilekçesini verdi. Sonra SGK’ya giderek “kıdem tazminatı alabilir” yazısını aldı ve işverene ibraz etti.

İşveren tazminat talebini reddedince konu Yargıtay’a kadar geldi ve Yüksek Mahkeme geçtiğimiz Temmuz ayında konuya noktayı koydu:

İşçi istifa ettikten sonra da SGK’dan belge getirebilir, kıdem tazminatı ödenmelidir.

EMSAL KARAR OLDU

Karar yüzbinlerce çalışan için emsal teşkil edecek. Şimdiye kadar bu detayı bilmediği için tazminat alamayanlar tazminata hak kazanacaklar. Ayrıca bundan sonra işçilerin “acaba önce belge mi alsam istifa mı etsem” tereddütü de sona ermiş oldu. Fakat işi şansa bırakmamak için siz yine de önce SGK’dan belge almayı ihmal etmeyin. Zira davanız Yargıtay’da bir başka daireye giderse, ne karar çıkacağı pek belli olmaz!


http://www.gorelesol.com/haber/yazar.asp?yaziID=20397