Yargıtay ana binadaki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü 13'üncü celsesinde daha önce yan yana oturan sanıkların arka arkaya ve ayrı şekilde oturtulduğu görüldü.

"OLANI ANLATIN, OLACAKLARI DEĞİL"

İddianameye karşı geçen Çarşamba başladığı savunmasına devam eden eski hakim Hüsnü Çalmuk, bazı CHP milletvekillerini duruşma salonuna almadığı suçlamasıyla ilgili olarak şunları söyledi:"Türkiye Cumhuriyeti mahkemesinin başkanı olarak olaya müdahale ettim. Soruşturma raporunda, 'Duruşma düzenini bozan davranışları tespit edilememesine rağmen usul hükümlerinin ötesine geçerek' deniliyor. Biraz vicdan. Usul hükümleri duruşma düzenini sağlamaktır. Mahkeme başkanı emir verir, ilgililer uygular. Aşağı inip, üzerlerine yürümüş değilim. Yargılama faaliyetinin olmadıgı, sadece ara kararların okunduğu o günkü duruşmanın görüntüleri izlenirse, ne kadar müsamaha gösterdiğim, Türkiye Cumhuriyeti mahkemesinin haysiyetini korumak  için ne kadar hassas davrandığım görülecektir. Kamuoyu baskısıyla mutat uygulama bize suçlama olarak yöneltildi. Görüntüleri izlediğinizde, 'Başkan haklı davranmıştır, suç işleme kastı bulunmamaktadır' diyeceksiniz."Yaşanan karmaşada Mustafa Balbay'ın salondan çıkarılırken görevlilere müdahale ettiğini belirten Çalmuk, "İnsan haklarına saygılı davrandık. Ben şimdi görevlilere müdahale etsem, koluma indirir, yere yatırıp, kelepçe vurur" deyince Mahkeme Başkanı Haydar Metiner, "Olanı anlatın, olacakları değil" uyarısında bulundu.

Mahkeme, Gezi Davası’nda Yargıtay’ın kararına uydu: Adli kontrol tedbirleri kaldırıldı Mahkeme, Gezi Davası’nda Yargıtay’ın kararına uydu: Adli kontrol tedbirleri kaldırıldı

"EĞER TALİMAT KELİMESİ KULLANILACAKSA..."

Çalmuk, hakkındaki bir diğer iddia olan, "Parmak izi araştırması yaptırmadığı" suçlamasının dönemin Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'e de yöneltildiğini, ancak Şengün hakkında, "FETÖ üyesi olduğuna veya FETÖ terör örgütü lehine kasten işlem yaptığına dair delil olmadığı" gerekçesiyle kovuşturma izni verilmediğini anlattı. Bu kararda Şengün'ün kararlarda hep azınlıkta kaldığının vurgulandığını kaydeden Çalmuk, ilk 115 oturumda oy birliğiyle karar alındığını bildirdi ve şu iddiada bulundu:"115'inci oturumda Doğu Perinçek ve bir kısım sanıklar Avukatı Servet Bora söz alıp, Başkana yönelik, 'Siz daima 2'ye 1 kalacaksınız' gibi bazı sözler sarf etti. 116'ıncı oturuma gelindiğinde Başkan Şengün ilk kez azınlık oyu kullandı. Eğer talimat kelimesi kullanılacaksa, Av. Bora'nın sözleri talimat izlenimi veren bir beyandır."  Av. Nusren Senem, Çalmuk'un bu sözlerine tepki gösterip, "Anlattıkları yalan" diye söz istedi. Ancak Başkan Metiner, kendisine sıra geldiğinde açıklama yapabileceğini hatırlattı.Av. Serdar Öztürk'ün bürosunda bulunan sözde İrticayla Mücadele Eylem Planı üzerinde parmak ve avuç içi izi incelemesini yaptırmadığı suçlamasını da reddeden Çalmuk, soruşturma aşamasında gerek Ankara Cumhuriyet Savcılığı, gerekse Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın defalarca inceleme yaptırdığını, buna ilişkin alınan mahkeme kararlarının ikisinde ise kendisinin heyette olmadığını söyledi. Tümüyle algı ile hareket edilip, suçlama yapıldığını öne süren Çalmuk, "Her şeyim araştırıldı, bir şey bulunamadı. 'Ben pırıl pırıl hakimim' dedim. Maalesef pırıl pırıl bir hakim olarak burada size hesap veriyorum. İçim yanıyor"diye konuştu.

Odatv.com