T.C.

YARGITAY

8. CEZA DAİRESİ

E. 2011/12803

K. 2011/16532

T. 19.12.2011

• HAYVANI TEHLİKE YARATABİLECEK ŞEKİLDE SERBEST BIRAKMA SUÇU (Şikayetçiyi Isırarak Basit Tıbbi Müdahale Gerektirecek Şekilde Yaralaması - Hayvan Sahibinin Fikri İçtima Kuralları Gereğince Taksirle Yaralama Suçundan Cezalandırılacağı)

• TAKSİRLE YARALAMA SUÇU (Hayvanı Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakma Suçunun da Oluştuğu - Şikayetçinin Isırılarak Yaralanmasına Neden Olan Eylem Sebebiyle Hayvan Sahibinin Fikri İçtima Uyarınca Taksirle Yaralamadan Sorumlu Olacağı)

• CUMHURİYET SAVCISININ TEMYİZ TALEBİ (Hayvan Sahibinin Taksirle Yaralama ve Hayvanı Tehlike Yaratabilecek Şekilde Serbest Bırakma Suçlarını İşlediği - Üst Cumhuriyet Savcısının 30 Günlük Temyiz Süresi Geçtikten Sonra Temyiz Talebinin Reddedileceği)

5237/m.4489177

1412/m.317

ÖZET : Başkalarının sağlığı bakımından kontrol altına alınmasında ihmal gösterilen hayvanın şikayetçiyi ısırarak basit tıbbi müdahale gerektirecek biçimde yaralanmasına sebebiyet vermesi şeklinde gelişen olayda, hayvanın sahibi olan sanığın eyleminin taksirle yaralama ve hayvanı tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakma suçlarını oluşturduğu ve fikri içtima kuralları uyarınca daha ağır cezayı gerektiren taksirle yaralama suçundan cezalandırılması gerektiği gözetilmelidir. Üst Cumhuriyet Savcısının 30 günlük temyiz süresi geçtikten sonra temyiz talebinde bulunduğu anlaşılmakla, temyiz talebi reddedilmiştir.

DAVA : Gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- Üst Cumhuriyet savcısının temyiz itirazlarına ilişkin yapılan incelemede;

Üst Cumhuriyet Savcısının 30 günlük temyiz süresi geçtikten sonra 04/02/2009 tarihinde temyiz talebinde bulunduğu anlaşılmakla, CMUK.nun 317. maddesi uyarınca temyiz talebinin oybirliğiyle (REDDİNE),

2- Sanığın temyiz itirazlarına ilişkin yapılan incelemede;

Dosya kapsamına göre, başkalarının sağlığı bakımından kontrol altına alınmasında ihmal gösterilen hayvanın şikayetçiyi ısırarak basit tıbbi müdahale gerektirecek biçimde yaralanmasına sebebiyet vermesi şeklinde gelişen olayda, hayvanın sahibi olan sanığın eyleminin taksirle yaralama ve hayvanı tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakma suçlarını oluşturduğu ve 5237 sayılı TCK.nun 44. maddesi uyarınca daha ağır cezayı gerektiren taksirle yaralama suçundan cezalandırılması gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde hüküm kurulması,

SONUÇ : Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepden dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 19.12.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.