5 aşamalı hesaplama sistemi Üzerinde henüz çalışmaların yürütüldüğü nafaka yasasıyla ömür boyu değil 5 aşamaya göre belirlenmesi öngörülüyor. Bu bağlamda nafaka ödemelerinde; evlilik süresi, çocuk sayısı, boşanan kadının yaşı, belir durumu ve kusur durumu dikkate alınacak. Süre sınırı Boşanan çiftlerin 5 koşulu ne oranda taşıdıkları nafaka hesaplamalarında dikkate alınacak. 

Mahkeme; 3, 5 yıl gibi sürelerle nafaka ödenmesine hükmedebilecek. Kadın için ödenecek nafakalarda kadının kusur durumu büyük bir önem taşıyacak.

Kadının boşanmadaki kusurunun yüzde 50’Den fazla olması halinde mahkeme nafaka verilmemesine hükmedebilecek. Yaşlıya ömür boyu Evli kalma süresi, çocuk sayısı ve kadının ekonomik durumuyla birlikte boşanan kadının yaşı da nafaka hesaplamalarında önem taşıyacak. İleri yaşlardaki kadın kusur durumu olmasa dahi ömür boyu nafaka alabilecek.

İleri yaştaki bir kadının bir kere daha evlenme ihtimaliyle gelir elde edebileceği bir işte çalışması mümkün olmayacağı göz önünde bulundurularak ömür boyu nafaka ödenecek. Komisyonun fon teklifi TBMM Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Olayları Araştırma Komisyonu; 14 Mayıs 2016 günü verdiği raporda birtakım öneri ve tespitlerde bulunmuştu.

Hayatlarımızı değiştiren yargı kararları Hayatlarımızı değiştiren yargı kararları

Nafakanın belirli sürelerde verilmesine ilişkin kurumların çalışma yapması önerildi. Bu süreçte nafaka alan yoksul eşin ekonomik açıdan güçlendirilebilmesi için meslek edindirme ve istihdam olanaklarından yararlanması gerekmektedir. Yoksulluk buna karşın halen devam etmekteyse nafaka fonu oluşturularak aileye fondan destek verilmesi öngörülüyor.
https://haberport.com/