Av. Ömer Yasa rehberi tanıtım yazısında şöyle diyor:

YARGI ÇEVRELERİNE GÖRE
İ S T A N B U L  R E H B E R İ

 

Düzenleyen: Av. Ömer YASA
 
Üçüncü baskı: 2012

 

            Sayın Meslektaşlarım,

            Uzun yıllardır Türkiye’nin her yanından göçlerle İstanbul’un nüfusu hızla artmaktadır. Ülkemiz insanının neredeyse dörtte biri bu megapolde yaşamağa çalışmaktadır. Dolayısıyla tüm Mahkemelerden de İstanbul Adliyelerine adeta sel gibi talimatlar aktarılmaktadır.

            Halk arasında, bu megapolün her yerine, hatta çevre illerin birçok yerine bile kısaca İSTANBUL denildiğinden adresler yanlış algılanıp arananlar bulunamayınca yargı işlemleri uzamaktadır. Talimatlar ya İstanbul içinde adliyeden adliyeye dolaşmakta veya “yargı alanımız dışındadır” diye geri yollanmaktadır. İstanbul içinde çalışan avukatlar bile açacağı dava veya icra takibinin hangi adliyenin yargı alanına girdiği konusunda bilgi almakta zorlanmaktadırlar.

Zamanın Adalet Bakanı, bürokrasi geleneğine aykırı biçimde  nazik bir teşekkür mektubu gönderdiği için ilk baskının Adliyelerimizde kullanıldığını sanıyordum. Oysa o zaman 4.500 adedin yeterli olacağını söyleyen yetkililere o sayıda rehberi ücretsiz olarak verdiğim halde özellikle İstanbul Adliyelerinin bir çoğunda hâla bu çalışmamdan yararlanılmadığını bizzat gördüm. Kendilerine sunulan kolaylıkları bile okumaya zaman bulamayanların Allah yardımcısı olsun(!) Fakat iş gereği tanıştığım bir çok yargıç veya Cumhuriyet Savcısının adımı duyduklarında hemen masanın üstünde veya  üst çekmecede duran rehberin ilk baskısını göstererek teşekkür etmelerinden duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşmak isterim. İlk baskıdan sonra 7 yıl içinde 17 yargı alanı 21’e çıktığından İstanbul’un tüm ilçelerini de rehber kapsamına alarak, gereksinim duyanları hoşnut edebilmek için 2003’te İkinci Baskıyı yayınladım. Ayrıca İlçe adliyelerinin bağlı oldukları Ağır Ceza Merkezleri ile takipsizlik kararlarının itiraz merkezlerini gösteren bir tabloya ve adliyelerle cezaevlerinin telefon numaralarına da bu baskı da yer vermeği yararlı gördüm.

            İstanbul Megapolü  Ankara’daki gibi bir binaya sığamayacağından, üç Adliye Sarayına kavuşturulması gereğini savunmama karşın, az gelişmiş kafaların işgalinden kurtulmak zor olduğundan,  Bağcılar, Tuzla ve Ümraniye Adliyeleri de hizmete(!) sokulmuştu. Sonradan Zeytinburnu ve Bağcılar Adliyleri kapatılarak Bakırköy Merkez Adliyesinde toplandılar ama Büyük ve Küçükçekmece Adliyeleri gene dışarıda kaldı. Turgut KAZAN Başkanımızın dile getirdiği “en az Orduevleri kadar konforlu adliye” özlemi doğrultusunda (bazıları eleştirse de Çağlayan’da hizmete sokulan İstanbul Adliye Sarayı merkezleşme çalışmasında büyük bir aşama oluşturdu. Sultanahmet, Beşiktaş, Gülhane, Levent ve Sirkeci’ye yayılmış İstanbul Adliyesi buraya taşındığı gibi Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Sarıyer, Şişli Adliyeleri de aynı yere toplanarak meslektaşlarımızın ordan oraya koşuşturmaları büyük ölçüde giderildi. İstanbul Anadolu Adliyesinin de binası büyük ölçüde yapıldı, Başsavcısı ve yardımcıları atandı ama başka bir bina yapılacağı söylentileri de uzamağa başladığından daha fazla beklemeden istekler doğrultusunda bu rehberimizin üçüncü baskısını da sizlerin yararlanmasına sunmayı görev bildim.

            İstanbul’da 9 yıl avukatlıktan sonra, Anadolu’da 20 yıl yargıçlık yapıp Ağustos 1999’dan bu yana yuvaya dönmüş bir meslektaşınız olarak belirleyebildiğim değişiklikleri rehbere işledim. Eskişehir Adliyesinde olduğu gibi çalışkan görevliler tarafından bu rehberin bilgisayarlara aktarılmasında hiç sakınca yoktur.

            Bu baskının elinize geçmesinde yardımlarını gördüğüm, kapak kompozisyonu yapan grafiker Can EREN’e, reklamları organize eden Yeşim TURAN ve Devlet YAZGAN’a , dizgi ve sayfa düzenini yapan Etkin Bilişim Hizmetleri San.Tic.A.Ş. Basımevinin tüm çalışanlarına ve her konuda yardımcı olan kadim dostum Av. Rahmi OFLUOĞLU‘na teşekkür ediyorum.            

Yargılamanın adilce çabuklaştırılabilmesi için genç meslektaşlarımdan benzer çalışmalar bekleyerek tüm yararlanacaklara sevgilerimi sunuyorum.                                                                                                                                                                           Av.Ömer YASA
Temmuz-2012
                     

Yargı Çevrelerine Göre İstanbul Rehberi’ne ulaşmak için TIKLAYINIZ