Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hakaret davaları yüzünden haftalardır Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıları tartışan Almanya, şimdi de yabancı gazetecilerin Türkiye’ye alınmamasını konuşuyor. Gazetecilere ‘Listede isminiz var’ dendiğinin ortaya çıkması üzerine, Yeşiller, Alman parlamentosunda özel oturum düzenlenmesini istedi. ‘Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü’ konulu oturumun bugün ya da yarın yapılması planlanıyor.

Varsa açıklansın

En sert tepkiyi, önceki gün Türkiye’nin “otoriter bir devlete dönüştüğünü” söyleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz verdi. Schulz, “Demokrasilerde gazeteci isimlerinin yer aldığı liste olmaz” diye konuştu. İktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekili Karl-Georg Wellmann da, “Eğer böyle bir liste varsa, derhal kamuoyuna açıklanmalı” dedi.

Sol Parti lideri Sarah Wagenknecht ise Türkiye’nin tutumuna, mülteci krizinde Ankara’ya bel bağlayan Başbakan Angela Merkel’in sebep olduğunu savundu. Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların endişe verici olduğunu belirten Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Michelle Müntefering, “Bu durum ne demokrasiye, ne de Türk-Alman dostluğunun uzun tarihine sığıyor” ifadelerini kullandı. Parlamentonun özel oturum düzenlemesini isteyen Yeşiller’den Britta Hasselmann ise “Erdoğan hakkındaki her eleştirel söz baskıya yol açıyor” diye tepki gösterdi. Alman Gazeteciler Birliği (DJV) de yaşananlara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’e açık mektup yazan DJV başkanı Frank Überall, “Alman hükümeti hemen konuya açıklık getirtmeli” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr