Yamadi Kampı'nda bulunan çoğunluğunu çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu sığınmacılar, Yayladağı'nın Pulluyazı Köyü'ndeki sınır noktasında, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda karşılanıyor. Burada biyometrik kayıt işlemlerinin ardından, ailelerin bir kısmı akrabalarının yanına yerleştirilirken, Türkiye'de yanına gidecek yakını bulunmayan diğerleri ise AFAD'ın Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki barınma merkezlerine sevk ediliyor.

KİTLESEL GÖÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ DEVREDE
AFAD'ın koordine ettiği sığınmacı kabullerinde, 2014'te Ayn el-Arap'tan ülkemize yönelen nüfus hareketleri için uygulanmış olan Kitlesel Göç Yönetimi Sistemi faaliyete geçirildi. Bu kapsamda; AFAD, Sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nden 202 personel görevlendirildi. Bölgeye ayrıca; Mobil Koordinasyon Merkezi, Mobil İkram Aracı, Mobil Mutfak TIR'ı, Mobil Fırın Aracı, 6 Ambulans ve 8 araç sevk edildi.

Güvenlik güçlerinin oluşturduğu kontrol noktasından giriş yapan ailelere Türk Kızılayı tarafından gıda yardımı yapılıyor.

Hasta ve yaralılar 112 Acil Servis ve UMKE ekipleri tarafından tedavi ediliyor. Ailelerin biyometrik kayıt işlemleri ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü personeli tarafından, Yayladağı çadır kentinde bulunan AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Kaynak: DHA