Rusya'daki St. Petersburg Devlet Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Tatiana Romanova, Türk Akımı doğalgaz borazan hattı projesinin Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi ve devletler arası itimat düz yazı edilebilmesi düşüncesince müşterek hal olabileceğini söyledi.

Romanova, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bozma edilen Güney Akım projesi hesabına düz yazı edilmesi planlanan ve Rus doğalgazını Türkiye üstünden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı projesiyle ait tartışmaların akıbet çağda erke gündeminin ön sıralarında toprak aldığını belirtti.

Projelerle ait kesif pıtrak gündeme mevrut açıklamaların 'spekülatif' ifadeler içerdiğine ayraç fail Romanova, 'Şu anda Güney Akım ve ya Türk Akımı'ndan bahsedemeyiz. Rusya'nın Avrupa ve Türkiye ile ilişkilerinin beraberinde sakıt arz yağı ve doğalgaz tutarları da plan düşüncesince etap atılması dair ülkenin cesaretini kırıyor. Öte yandan, Gazprom'un ehliyetli kaynaklara erbap olmaması da müşterek öbür nokta' ifadelerini kullandı.

Romanova, Türk Akımı projesiyle ait görüşlerin ve konuşmaların önceki günden bu yana ayrımlı şekillerde gündeme getirildiğini hatırlatarak, 'Türk Akımı projesi kabilinden doğalgaz enfrastrüktür projeleri teoride dü yurt ortada itimat bina eylemek ve bozulan ilişkileri doğrultmak düşüncesince müşterek hal muhtemel lakin şu an bundan uzağız.' niteleyerek konuştu.

'Türkiye bundan böyle Rusya'ya güveniyor mu?'

Stockholm'de mevcut İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rusya Uzmanı Ingmar Oldberg de Avrupa'nın, Güney Akım projesinin önüne engeller çıkarttığını ve bu dayanma dolayısıyla projenin 'öldüğünü' belirterke, Rusya'nın, Avrupa'ya gönderilmiş olduğu doğalgaz düşüncesince Ukrayna'yı biraz sene hâlâ kullanacağını savundu.

Oldberg, Türk Akımı'nın ağız ağıza Rusya ile Türkiye arasındaki politik ilişkilere ilişkin olduğuna ayraç ederek, 'Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerinin dobra olması, projenin esasen gündeme gelmesi kabilinden vaziyetlerden bahsediliyor fakat Türkiye bundan böyle Rusya'ya güveniyor mu? Suriye'de politik müşterek hal bulunması Ankara-Moskova ilişkilerini düzeltecektir niteleyerek düşünüyorum. Belki de Türkiye İran'dan doğalgaz almalı ve bu gazın müşterek tarafını baştan ihraç etmeli.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA