Mecliste bekleyen kanun tasarısı büyükşehir belediyesi sayısını 29’a çıkarmaktadır. Tasarının gerekçesinde,  “Günümüzde küreselleşme ile birlikte, yönetim paradigması değişmekte ve bu değişim beraberinde yeni değerleri ortaya çıkarmaktadır,” denmektedir.

Adalet komisyonuna sunulan kanun tasarısı ile Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmakta ve Büyükşehir sayısı 29’a çıkarılmaktadır.

Kanun Tasarısıyla 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16.082 köyün tüzel kişiliği sona ermekte, büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleri ile köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılmakta, diğer illerde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyeleri ise köye dönüştürülmektedir.

“Kanun Tasarısıyla bu illerdeki büyükşehir sınırları içindeki belde belediyeleri ve orman köyleri dahil köylerin tüzel kişilikleri kaldırılmakta, büyükşehire dönüştürülecek illerde en az bir ilçe kurulmakta, büyükşehir olmayan 52 ilde, nüfusu 2.000’nin altındaki belde belediyelerinin tüzel kişiliğine son verilmektedir. Hazırlanan Tasarının getirdiği düzenleme çerçevesinde 56 milyon vatandaşımız büyükşehir belediye sınırları içinde yer alacaktır.”

Kanun tasarısının genel gerekçesinde şöyle denmektedir:

“Günümüzde küreselleşme ile birlikte, yönetim paradigması değişmekte ve bu değişim beraberinde yeni değerleri ortaya çıkarmaktadır. Etkin, etkili, vatandaş odaklı, hesap verebilen, katılımcı, saydam ve olabildiğince yerel bir yönetim anlayışı pek çok gelişmiş ülkedeki kamu yönetimi reformları için temel ilke ve değerler olarak ön plana çıkmıştır. “

Yeni düzenlemede Tüzel kişiliği sona eren köy, mahalle ve beldelerin kazanımları korunmaktadır. Tasarının ilgili bölümü şöyledir:

“(16) Bu Kanuna göre tüzel kişiliği kaldıran köylerde, 26/05/1981 tarihi ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmaz. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret 5 yıl süreyle en düşük tarifenin %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici ikinci maddesi ile köy tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülen yerlerde de bu fıkra hükmü uygulanır.”

Bu değişiklik “ İdari Federalizme götürür” iddiası bize bir niyet okumak gibi geliyor. BDP’nin itirazında belirtildiği gibi Valiler seçimle gelmemektedir. Bu itiraz bile değişikliğin bir federalizme yol açacağı iddiasını geçersiz kılmaktadır.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan CHP’nin ve BDP’nin itirazları için TIKLAYINIZ

Kanun Tasarısının genel gerekçesi, madde gerekçeleri ve tasarı için TIKLAYINIZ
(G
eç açılabilir tıkladıktan sonra bekleyiniz..)