BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, naylon fatura suçuna iştirak ettiği gerekçesiyle vergi kaçakçılığından yargılanıyor.

VERGİ KAYBI CEZASI

Maliye Bakanlığı müfettişleri, bir naylon fatura soruşturması kapsamında Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı  Hikmet Sönmez’e, kaçakçılık suçuna iştirak ettiği gerekçesiyle 472 bin lira vergi kaybı cezası kesilmesini istedi.

İSTİFA EDECEK Mİ?

Müfettiş raporu doğrultusunda Ahmet Hikmet Sönmez hakkında Vergi Mahkemesi’nde dava açıldığı, ayrıca konunun BSMMMO Disiplin Kurulu’na sevk edildiği öğrenildi. Bu aşamadan sonra Başkan Sönmez’in görevinden istifa edip etmeyeceği merak ediliyor.

Mali Müşavirler Oda Başkanı’na vergi cezası!

Adı: Ahmet Hikmet Sönmez…

Görevi: Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı…

İddia: Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde belirtilen, kaçakçılık fiiline iştirakinden dolayı bir kat vergi ziyaı (vergi kaybı) cezası kesilmesi…

İnceleme dönemi: 2009 yılı…

***

İddialara göre;

Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, muhasebesinden sorumlu olduğu şirketlerle ilgili yapılan bir incelemede, sorumlu bulunduğu için hakkında inceleme yapıldı.

Müfettişer hazırladıkları raporda, Sönmez’in vergi kaçakçılığı suçuna “Fiili menfaat gözetmeksizin” iştirak ettiğini öne sürdüler.

Hatta bu eyleminden ötürü de 472 bin 385 lira ceza kesilmesi gerektiği sonucuna vardılar.

***

Konu şu anda hem mahkemede hem de oda yönetiminde…

Gazeteci olarak elimde belge olmasına karşın yine de bir bilene sordum.

Bir bilen şunları söyledi:

Ahmet Hikmet Sönmez, daha önce her kuruluşta olabilecek, bir kişinin zimmetine para geçirmesi olayıyla ilgili olarak ortalığı ayağa kaldırmış, bir önceki oda yönetimini suçlamıştı. Buna rağmen bu incelemenin iktidara muhalif odaları ele geçirmek, değilse cezalandırmak anlamını, gelebileceğini belirtmek isterim.”

Öyle midir, değil midir bilemiyoruz, ama bir başka gerçeğin de altını çizdi iyi bilen kişi:

Muhasebeciler, defterlerini tuttuğu şirketin bütün bilgilerine sahip olmayabilirler!”

****

Bütün bu olasılıklar bir yana, bu durum ortaya koyuyor ki, mali müşavir olarak görev yapanlar, muhasebelerini tuttukları şirketlerin “vergiden” kaçma numaralarına ortak olmamak için azami dikkat göstermeliler…

Hele oda başkanıysa pür dikkat kesilmeli, geçmişinde bir leke olmasın diye…

Elbette, müfettişlerin “Muhasebe ve defter tutma hizmetinin icrası sırasında mesleğinin gerektirdiği dikkat ve özenin gösterilmediği” iddiasıyla ilgili son kararı bağımsız yargı verecek!

http://yenieksen.com/sonmeze-kacakcilik-suclamasi/
http://yenieksen.com/mali-musavirler-oda-baskanina-vergi-cezasi/