Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük koronavirüs verilerini açıkladı. Koca, günlük verileri, "Vaka sayısındaki artış, tedbirlere uymayanları uyarıyor. Giderek, hepimizi" uyarısıyla paylaştı.

Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 14 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Böylece toplam can kaybı 4 bin 792’ye ulaştı.

Toplam vaka sayısı bin 459 artışla 176 bin 677’ye çıktı.

985 kişinin iyileşmesiyle toplam iyileşenlerin sayısı 150 bin 87’ye yükseldi.

Yoğun bakımdaki hasta sayısı 684, entübe hasta sayısı ise 284 olarak kaydedildi.

Resmi verilere göre, son 24 saatte 45 bin 92 test yapıldı. Toplam test sayısı ise 2 milyon 586 bin 995’e yükseldi.

VAKA SAYILARI 3 GÜNDÜR ARTIYOR

Türkiye’de günlük koronavirüs vakaları 3 gündür artış gösteriyor.

Dün açıklanan verilerde, günlük vaka bin 195 olarak belirtilmişti. Bu sayı 11 Haziran’da 987, 10 Haziran’da ise 922’ydi.

‘SALGINI REDDETMEK ÇOK TEHLİKELİ’

Türkiye’de günlük koronavirüs vakalarının 3 gündür tırmanışa geçmesiyle ilgili olarak, BirGün Bilim yazarı Doç. Dr. Çağhan Kızıl değerlendirmelerde bulundu.

turkiye-de-koronavirusten-can-kaybi-4-bin-792-ye-yukseldi-vaka-sayisi-tirmaniyor-743770-1.

“Ölüm oranlarının düşük olmasına güvenerek salgını reddetmek çok tehlikeli. Türkiye'de vaka ölüm oranı %3. Bugün 1500'e yakın vaka çıktı, bu 45 kişinin yaşamını kaybetmesi riski demek” diyen Kızıl, şunları dile getirdi:

Son birkaç gündür vaka sayılarında gözle görülür bir artış yaşıyoruz. Son iki gündür vaka sayıları 1000’in üzerine çıktı. Bu, yapılan testlerin artmasına ve vaka takibine de bağlı olabilir. Ancak böyle bile olsa, veriler toplumdaki enfeksiyon yaygınlığının görülenden daha geniş olduğuna işaret ediyor. Bilim insanlarının ve TTB’nin en bastan beri söylediği duruma bir örnek teşkil ediyor.

Epidemiyolojik veriler şeffafça açıklanır ve gereken tedbirler ivedilikle alınırsa önümüzdeki günlerde bu sayıların daha da artmasının önüne geçilebilir. 1 Haziran’dan itibaren fiili ama daha oncesinden itibaren söylemsel olarak yasama gecirilen normallesmenin sonuçları, eğer gerekli tedbirler alınmazsa salgının yükselişe geçmesi olabilir. Kişilerin kendi tedbirleri kadar yöneticilerin uygulamalarının da akılcı olması gerekiyor.

Ölüm oranlarının düşük olmasına güvenerek salgını reddetmek çok tehlikeli. Türkiye'de vaka ölüm oranı %3. Bugün 1500'e yakın vaka çıktı, bu 45 kişinin yaşamını kaybetmesi riski demek. Toplumun riskli kesimlerine sıçrayan bir salgın ölüm oranlarını da artırabilir. Hem kişilerin mesafelerini koruması hem de yöneticilerin gerekli tedbirleri yasama geçirmesi gerekiyor. Elbette normalleşeceğiz bir zaman ama maalesef ne kadar acele edersek bu zaman o kadar ileri bir tarihe atılıyor.”

Bursa'da sağlık sektöründe kariyer fırsatı Bursa'da sağlık sektöründe kariyer fırsatı

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/turkiye-de-koronavirusten-can-kaybi-4-bin-792-ye-yukseldi-vaka-sayisi-tirmaniyor-304497