DEMET SARGIN / [email protected]
@demetsrgn

23 Nisan, 19 Mayıs gibi ulusal bayram törenlerini ‘güvenlik’ bahanesiyle yasaklayan AKP, devletin her türlü imkânını kullanarak ‘fetih şovu’ yapmaya hazırlanıyor.

'İstanbul’un fethi'nin 563’üncü yıldönümü sebebiyle bugün Yenikapı’da gerçekleşecek miting için ‘güvenlik’ konusunun gündeme getirilmemesi dikkat çekti. İslamcı propagandayı her alanda yükselten AKP rejiminin gövde gösterisine dönüştürmeyi planladığı miting için hutbeler okutuldu, okullara talimatlar gönderildi, yollar kapatıldı ve birçok harcama yapıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek olan fetih etkinliğinin dokunulmazlıkların kaldırılması ve başkanlık konuları başta olmak üzere birçok konuda AKP mitingine dönüştürülmesi hedefleniyor.

Lüks miting

Birçok miting ve gösteriyi 'güvenlik' bahanesiyle yasaklayan AKP, fetih mitingi için devletin imkânlarını ‘seferber etti.’ Bu kapsamda, mitinge katılanların 150 kapıdan aranarak giriş-çıkış yapacakları belirtildi. Alanda ayrıca, 2 büyük çadır hastane, 10 sağlık noktası, 70 ambulans, 600 sağlık personeli, 6 mescit, çok sayıda tuvalet ve su dağıtım noktaları bulunacak.

Güvenlik önlemleri arasında yolların durumu da bulunuyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Fetih Şöleni ile ilgili alınacak emniyet ve trafik tedbirleri çerçevesinde, 29 Mayıs 2016 Pazar günü saat 08.00’den tedbirler sona erene kadar araç trafiğine kapatılacak yollar ve alternatif güzergâhlar aşağıda belirtilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılacağı alana yapılan sembolik surlarla, 'İstanbul’un fethi' de canlandırılacak.

Okullara baskı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlükleri de okullara, mitinge katılım yapmaları konusunda yazılar gönderdi. Talimatı alan birçok ilçe milli eğitim müdürlüğü ise, ilçeleri dâhilindeki okullara yazılar yollayarak katılım konusunda baskı yaptı. Kâğıthane, Tuzla ve Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ilçelerde bulunan okullara katılım konusunda yazılar gönderen ilçelerden oldu. Bahçelievler’de ise okullara yazı göndererek öğretmenlerin fetih mitingine katılıp katılmayacaklarını belirtmeleri istendi. Avcılar Anadolu Lisesi'nde ise, öğrenciler mitinge gelmemeleri halinde haklarında işlem başlatılacağıyla ilgili tehdit edildi. Eğitim Sen 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, durumun yasa dışı olduğunu ifade ederek, yasal işlem başlatacaklarını söyledi.

Hutbeli çağrı

Öte yandan, İstanbul'daki camilerde okutulan ‘Namaz arınmadır' başlıklı hutbenin son bölümünde İstanbul Müftülüğü’nün talimatı ile Yenikapı'da yapılacak fetih töreni için çağrıda bulunuldu.

Kaynak: Birgun.net