AKP, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun devre dışı bırakılmasıyla “partili cumhurbaşkanı”nı içeren mini bir anayasa paketini haziranda Meclis’e sunmayı planlarken bu formülün yaşama geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığı devralması durumunda 22 Mayıs’taki olağanüstü kongrede seçilecek yeni genel başkanın en fazla 6 ay görevde kalabileceği belirtiliyor. Anayasa paketine, genel seçimlerin 5 yılda bir yapılması, Genelkurmay Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasıyla ilgili maddelerin konulması da değerlendiriliyor. Partili Cumhurbaşkanı formülüne göre Erdoğan’ın işaret edeceği yeni genel başkan adayının da profilinin değişebileceği belirtiliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın adı öne çıkıyor.

Sorumluluk maddesi

AKP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğini 16-18 Mayıs tarihlerinde TBMM’den geçirdikten sonra partili Cumhurbaşkanlığını öngören anayasa paketini gündeme getirmek için hazırlıklara başladı. Bu kapsamda anayasanın Cumhurbaşkanı’nın “nitelikleri ve tarafsızlığı” başlıklı 101. maddesinin son fıkrasındaki “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” tümcesinin kaldırılması öngörülüyor. Bu düzenlemeyle Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin yeniden gözden geçirileceği, Cumhurbaşkanı’yla ilgili bağlantılı maddelerin de yeniden değerlendirileceği kaydediliyor. Pakete, Genelkurmay Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması, genel seçimlerin 5 yılda bir yapılmasına ilişkin madde konulması, Cumhurbaşkanı’nın sorumsuzluğunu düzenleyen maddenin de sorumluluğun artırılması yönünde yeniden düzenlenmesi tartışılıyor.

Pakete, Genelkurmay Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması, genel seçimlerin 5 yılda bir yapılmasına ilişkin madde konulması, Cumhurbaşkanı’nın sorumsuzluğunu düzenleyen maddenin de sorumluluğun artırılması yönünde yeniden düzenlenmesi tartışılıyor. Cumhurbaşkanlığı’na yakın kaynaklar, partili Cumhurbaşkanı ile yeni anayasa ve başkanlık sisteminin birbirinin alternatifi olmadığını belirterek “Mevcut sistemde yürütmeye ilişkin sorunların sürmesi kaçınılmaz. Artık bu sorunları yaşamamak için en azından geçiş süreci olarak partili Cumhurbaşkanlığı düşünülebilir. Ancak böyle olması yeni anayasa ve başkanlık sistemine olan ihtiyacı ortadan kaldırmaz” görüşünü dile getirdi.

Haziranda Meclis’te...

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, mini anayasa paketinin geciktirilmeyeceğini, haziran ayında Meclis gündemine getirileceğini söyledi. Partili Cumhurbaşkanlığı düzenlemesi konusunda MHP’nin destek vereceğini düşünen AKP, TBMM Genel Kurulu’nda temmuz ayında referandum aralığında kabul edilmesi durumunda sonbahar aylarında halkoylamasına gidilebileceği hesabı yapıyor. Anayasa değişikliğinin yaşama geçirilmesi ve Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığı devralmaya karar vermesi durumunda sonbaharda AKP’yi bir olağanüstü kongre daha bekliyor. Erdoğan’ın genel başkan olması durumunda 22 Ağustos’ta seçilecek yeni genel başkanın görev süresi en fazla 6 ay olacak, ancak başbakanlık görevini sürdürebilecek. Bu formüle göre Erdoğan’ın işaret edeceği yeni genel başkanın profilinin de değişebileceğine dikkat çekiliyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr