Türkiye’de köklü sistem değişikliğine yol açacak olan “başkanlık anayasası”nın kritik ikinci tur oylaması öncesinde son bir hamle yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ile öncesindeki “gergin atmosfere” rağmen bir araya geldi. İlk izlenim, Bahçeli’nin “fikirlerinde ve tavrında hiçbir değişiklik olmayacağı” mesajı vermesi. Kılıçdaroğlu da zaten böyle bir telkin veya talepte bulunmamış. Ziyaretinin nedenini sorduğumuzda ise Kılıçdaroğlu, “tarihi sorumluluk” vurgusu yaptı: “Ben kaygılarımı iletmek zorundaydım, o yüzden bu randevu gerçekleşti, çünkü tarihe karşı sorumluluğumuz var... ”

Ziyaret sonrasında Meclis’te görüştüğümüz Kılıçdaroğlu, “görüşmenin mahremiyeti”ne saygı gereği karşılıklı olarak neler konuştukları konusunda detay vermedi, ancak anayasa değişikliği ile ilgili duyduğu kaygıları “iletme zorunluluğu”nun gereği olarak bütün “her şeyi konuştuklarını” anlattı. Kılıçdaroğlu, Bahçeli’den “desteğinizi gözden geçirin, ya da çekin” talebinde bulunup bulunmadığı konusundaki sorumuza ise “Hayır, bir genel başkanın, bir genel başkanın kararlarını değiştirmesini istemesi doğru olmaz, etik de olmaz. Dolayısıyla hiç gündeme gelmedi” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, Meclis’te gizli oylamanın sağlanması konusundaki hassasiyetini Bahçeli’ye iletirken, Başbakan Binali Yıldırım’a da çağrı yaptı: “Vekiller, gizlilik kararına uymalılar. Üstelik bunu genel başkanların kendileri sağlanmalı. Aksi kendi milletvekiline güvenmiyorsun demektir. Peki kendi milletvekiline güvenmiyorsan, neden partide tutuyorsun? Bunu bizzat Başbakan ifade etmeli.”

Saray kapısı vurgusu

Kılıçdaroğlu’nun Bahçeli’ye ilettiği bir başka kaygı ise “Milli Kurtuluş savaşını yürüten Meclis’in etkisizleştirilmesi.” Bütün yetkiler “başkanın” uhdesinde toplanacağı için artık yurttaşın, Meclis yerine “Saray kapısı”nda çare arayacağı mesajını veren Kılıçdaroğlu, bir de örnek verdi: “Eskiden Türkiye’nin dört yanından insanlar Meclis’e gelirlerdi, şikâyetlerini dile getirmek için. Hiçbir şikâyeti yoksa da, ‘vekilimi ziyaret ettim, bir çorbasını içtim’ demek için. Bu bile etkisiz hale getiriliyor. Bunu bir örnek olarak söylüyorum ama bunun dışında bütün endişelerimizi bir kez daha kendisine aktardım. Twitter mesajı dahil bütün konuları konuştuk.”

Kılıçdaroğlu, Bahçeli’nin anayasa değişikliğine destek için şart koştuğu “Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirilmeyeceği” konusundaki AKP’nin samimi olmadığını belirtirken de AKP’li Anayasa Komisyonu Üyesi İsmail Aydınlı’nın yeri, zamanı geldiğinde bu maddelerin de değişebileceği yönündeki açıklamasını örnek gösterip, “tarihi sorumluluğum gereği size bunu aktarmak istedim” mesajıyla görüşmeden ayrıldı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr