Başbakan Erdoğan, hafta sonu yapılacak AKP Kongresi öncesinde NTV ve Star TV ortak yayınında soruları yanıtladı. Erdoğan, Kürt sorunu, PKK ile görüşmeler, Balyoz davası ve Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Gerekirse yine görüşürüz”
Erdoğan bir süredir AKP kurmaylarınca da dile getirilen “PKK ile yeniden görüşülebilir” mesajlarını sürdürürken BDP için aynı tavrı göstermedi. Oslo sürecinin arkasında olduğunu belirten Erdoğan gerekli görüldüğünde görüşmelerin tekrar yapılabileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Emre Bey döneminde de yine İmralı'ya gönderdim aynı şekilde Oslo’ya gönderdim. Daha sonra Hakan Bey döneminde de aynı adımları attık. Şu anda da bu yine elimizde bir enstrümandır. Gerekli gördüğümüz anda yaparız. İmralı için de yaparız, Oslo için de yaparız. Daha farklı bir zemin varsa değerlendirmelerimizi yapar, bu alanlara gireriz. Bu konuda da bizim en önemli enstrümanımız Milli İstihbarat Teşkilatımızdır."

Hakan Fidan’ın ifade vermeye çağrılmasını da hatırlatan Erdoğan sürecin sorumluluğunun kendisinde olduğunu belirterek “Burada MİT Müsteşarımla ilgili atılan adımın arkasında ben varım, onu gönderen benim. Gönderen bensem, beni hesaba çekin. Niçin kalkıp Müsteşarımı alıyorsunuz?” ifadelerini kullanarak yargıyı eleştirdi.

Erdoğan'ın geçmiş söylemlerinden farklı olarak Oslo görüşmelerinin basına sızdırılmasında PKK’yi değil ev sahibi ülke olan Norveç’i sorumlu göstermesi dikkat çekti. Almanya ve Fransa’yı da suçlayan Erdoğan bu ülkelerin sorunun çözümünden yana olmadığını söyledi.

Silah bırakılması durumunda "operasyonların minimize" edileceğini söyleyen Erdoğan, asker ve polisin silah bırakmasının söz konusu olmadığını söyledi.

“BDP ile görüşmem”
Erdoğan PKK ile görüşmelerin tekrar başlayabileceği sinyalini verirken BDP ile görüşme konusunda “Artık siyasi uzantılarla müzakere noktasında değilim. Bu partinin 9 milletvekili teröristlerle kucaklaşıyor, yanak yanağa… Şimdi nasıl olacak terör örgütü üyeleriyle yanak yanağa, sarmaş dolaş olan bir Eşbaşkanla nasıl konuşacağım” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Habur olayı konusunda BDP için “Parti yandaşlarını oraya dökmeseydi, daha olumlu olurdu. Ama provoke ettiler. Kesinlikle ülkemizin, milletimizin menfaati neyse o adımı atarız. Pazar günü yaptığımız açıklamada göreceksiniz” diyerek AKP kongresini işaret etti.

“Muvazzaf askerler tutuksuz yargılansın”
Erdoğan Balyoz davası ile ilgili sanıkların süreci provoke ettiğini belirterek “Yargıtay’ın hakkaniyete uygun bir karar verilmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı ve muvazzaf askerlerin tutuksuz yargılanmasını istediğini belirtti.

“Genelkurmay başkanları ile iyi çalıştım”
Erdoğan Hilmi Özkök, Yaşar büyükanıt ve İlker Başbuğ için “Genel Kurmay Başkanları ile iyi çalıştım ifadesini kullanırken, 27 Nisan’ı bir muhtıra olarak görmediğini belirtti. Ordu ile ilişkilerin normalleştiği söyleyen Erdoğan “Orduya saygı, bizim tabanımızda kimseyle mukayese edilmeyecek kadar fazladır. Ordumuzu yönetenlerin zaman zaman yanlışları olmuştur. Normalleşme süreci görüyorum. Bu ordumuzun gücünü daha da artıracaktır” dedi.

"Yargıyı parlamento seçebilmeli"
Başkanlık sisteminin ileri bir sistem olduğunu iddia eden Erdoğan, yargının da parlamento tarafında seçilebileceğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Bakan yardımcılıklarını getirdik... Başkanlık sisteminin dolaylı bir şekilde uygulamasıdır. Milletim isterse başkanlık sistemine gideriz. Anayasayla olması gereken bir şey... Başkanlık sistemi bugün en ileri ülkelerin uyguladığı sistemidir. Benim üç önerim var; başkanlık, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanı sistemi olabilir. Yargıyı parlamento seçebilmelidir."

“Ekonomiyi yönetenler başarılı”
Erdoğan ekonomiyi yönetenlerin başarılı olduğunu söyleyerek mali disiplinin sürdürüleceğini belirtti ve şöyle devam etti: “Doğalgaz zammı yüzde 10-15 gibi bir şey. Ekonomi yönetimdeki arkadaşlarımın başarılı olduğuna inanıyorum. Mali disiplinden taviz vermeyi düşünmüyoruz. Bunu kimse frene basma olarak algılamasın.”

“Rusya hayal kırıklığına uğrattı, İran’ı anlamadım”
Suriye Devlet Başkanı Esad’ın gidici olduğunu iddia eden Erdoğan, Obama’nın seçilmesini önemsediği de belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad gidicidir. Yakın zamanda gidebilir, buna dayanamaz. ABD Başkanı Barack Obama’nın seçimini önemsiyorum. Hayal kırıklığına uğradığım ülke Rusya’dır. Katliamın yanında yer alıyor. Çin de Rusya’nın yanında yer alıyor. İran’ı ne anlamak ne anlatmak mümkündür. Ölçüsü nedir ben anlamış değilim."

"Muhaliflere silah vermiyoruz"
Erdoğan aksi bir çok habere rağmen muhaliflere silah yardımı yapmadıklarını, lojistik destek verdiklerini iddia ederek şu ifadeleri kullandı: "Riyal el Esad, 'Özgür Suriye Ordusu' lideri değil. Suriye'den ülkemize sığınan bir albaydır. Gıda, giyecek ve ilaç yardımı var. Silah desteği vermiyoruz, lojistik destek veriyoruz. Suriyeli kardeşlerimizi kamplarda misafir ediyoruz."