Barış Yarkadaş: "Avukatların gözaltına alınması, savunma hakkının gasp edilmesidir.''

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İstanbul ve Adana'da avukatların keyfi bir biçimrde gözaltına alındığını belirtti. CHP'li vekil, "Avukatların keyfi bir biçimde gözaltına alınması yetmiyor; savunmalarını üstleneceği arkadaşlarıyla da görüştürülmüyorlar''dedi. 

MECLİS'E TAŞIDI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Avukatlara yönelik son dönemde artan gözaltılar''ı Meclis'e taşıdı. Yarkadaş, KHK ile faaliyetlerine son verilen Halkın Hukuk Bürosu çalışanı ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Barkın Timtik'in gözaltında kötü muameleye uğradığını söyledi. 

Avukat arkadaşlarının gözaltındaki Barkın Timtik'in fotoğraflarını yayınladığını belirten Yarkadaş, "Kıraç Cemevi'nden gözaltına alınan Timtik', polis tarafından gözaltına alınıyor. Savcılığın gözaltı işleminden haberi ve bilgisi dahi olmuyor'' dedi. 

BEKİR BOZDAĞ'A ÇAĞRI YAPTI
Barkın Timtik'in gözaltına alınırken, Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmadığını ve gözaltının keyfi bir biçimde yapıldığını belirten Yarkadaş, Bekir Bozdağ'ın bu keyfiliğe ''Dur'' demesi gerektiğini belirtti. Avukat Timtik'in yerlerde sürüklenerek gözaltına alındığını ve bu sırada plastik mermilere maruz kaldığını da belirten CHP'li Yarkadaş, "Kendisine polis aracında yumruk atıldığı yönünde iddialar da var. Bu olup biten, savunma hakkının gasp edilmesidir'' diye konuştu. 

Timtik'in gözaltı sırasında çekilen ve dışarıya yansıyan fotoğraflarının ''korkutucu'' olduğunu belirten Yarkadaş, "Avukat Timtik'e ters kelepçe takılıyor. Gözaltına alındıktan sonra avukatlarıyla günlerce görüştürülmüyor. Savunma hakkı açıkça gasp ediliyor'' dedi. 

EVRENSEL'İN AVUKATINA DA KÖTÜ MUAMELE
Adana'da insan haklarına ilişkin davalara girmesiyle tanınan Evrensel Gazetesi'nin avukatlığını da üstlenen Tugay Bek'in de keyfi bir biçimde gözaltına alındığını belirten Yarkadaş, "Tugay Bek'e de ters kelepçe takılıyor ve darp ediliyor. Adalet Bakanı Bozdağ, siyasi fikirleri ayrı da olsa meslektaşlarına uygulanan bu kötü muameleye son verdirtmeli ve sorumlulardan hesap sormalıdır'' ifadesini kullandı. 
 
YARKADAŞ, SORU ÖNGERİSİNDE ŞU NOKTALARA DİKKAT ÇEKTİ: 
1-      Avukat Barkın Timtik’in gözaltına alınma gerekçesi nedir?
2-      Avukat Barkın Timtik’in bir kısıtlama kararı olmamasına rağmen, avukatlarıyla 4 gün boyunca görüştürülmediği doğru mudur? Bunun sebebi işkence izlerinin tespitini engellemek midir?
3-      Avukat Barkın Timtik ile görüşmek için bekleyen avukatların karakol bahçesinden yaka paça sürüklenerek dışarı atıldığı doğru mudur?
4-      Avukat Barkın Timtik’in savcılığın haberi olmadan gözaltına alındığı doğru mudur? 
Doğruysa, bu hukuksuz gözaltını yapanlar hakkında idari işlem başlatacak mısınız?
5-      Yapılan uygulama avukatlara gözdağı verilmesini mi amaçlamaktadır?
6-      Avukat Tugay Bek’in ters kelepçe takılarak, darbedildiği doğru mudur?
7-      Ters kelepçe uygulaması insan hakları ihlali değil midir? Ters kelepçe uygulamasını yapan kolluk kuvvetleri hakkında idari yasal işlem başlatılacak mıdır?
8-      Avukat Barkın Timtik ve Tugay Bek’in gözaltında tutuldukları esnada basına yansıyan fotoğraflarında yüzünde morluklar olduğu ve şiddet gördükleri gözlenmektedir. Avukatlara gözaltında işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa, Anayasanın 17.maddesini ihlal eden kolluk kuvvetleri hakkında işlem başlatılacak mıdır?

http://www.abcgazetesi.com