298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 130/2’inci maddesi seçimlere olağanüstü itirazı düzenlemektedir.

130/2’yi 130/4’üncü fıkradan ayrı olarak yorumladığınızda kesinleşmiş olan seçimlere”… seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle …..“ itiraz edilebilir. Ancak 130/2’inci madde 130/4 ile tadadı olarak sınırlanmıştır. Yani 130/4’e göre seçimlere olağanüstü itiraz şu hallerde mümkündür:

Adayın Türk olmaması,

Yaşının kanunda gösterilenden küçük olması,

Okur-yazar olmaması,

 Seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunması.

 298 sayılı kanunun 130/2’inci fıkrası

Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar; seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece,derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.

AKP'li Mehmet Metiner, Alaattin Çakıcı’yı savundu AKP'li Mehmet Metiner, Alaattin Çakıcı’yı savundu

298 sayılı kanunun 130/4’üncü fıkrası

Ancak, adaylığın kesinleşmesinden sonra, adayın Türk olmadığına, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğuna, okur-yazar olmadığı veya seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğuna ilişkin iddialar dışındaki nedenlerle adaylara itiraz olunamaz. Bu hüküm olağanüstü itirazlar için de geçerlidir.

Kanunun bu açık düzenlemeleri karşısında YSK’nın siyasi partilerin seçimlere olağanüstü itirazlarını esasa girmeden açıkça dayanak yoksun olmaları nedeniyle ret etmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Av. Rahmi Ofluoğlu