Rahmi Ofluoğlu
Avukat

KHK ekli liste ile ihraç edilenlerin tartışmasız gidebileceği en doğru yargı yolu bir
 olağanüstü kanun yolu olan bireysel başvuru yoludur ve gidilecek yer de Anayasa Mahkemesi’dir(AYM).

667 sayılı KHK’nın gösterdiği usul ve şekille kurumlarınca ihraç edilenlerin gideceği en doğru kanun yolu idari yargıdır. İlk başvuru idare mahkemesine yapılmalıdır. Danıştay aşaması tamamlandıktan sonra başvurucu tatmin edici bir sonuç alamamış ise AYM’ye bireysel başvuru yapabilir.

Bu konuda biz Prof. Dr. Ersan Şen’in görüşlerine katılıyoruz. Ancak Ersan Şen’in Anayasa Mahkemesi hak ihlali tespiti yaparsa başvurucular tazminat alabilir göreve dönemezler tespitine katılamıyoruz. Bu tespit AİHM için doğru olsa da AYM için 6216 sayılı yasanın düzenlemesine uygun değildir.

667 Sayılı KHK Düzenlemesi İle İhraç Edilenler

667 sayılı KHK ile getirilen düzenlemeye göre meslekten ihraçlar ilgili kişinin çalıştığı kurum veya kuruluş tarafından verilen ihraç kararı ile gerçekleştirileceğinden, ortada iptal davasına konu olabilecek bir idari işlem bulunacağı, ilgilinin kurum veya kuruluş tarafından verilen ihraç kararına karşı kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesine başvurabileceği tartışmasızdır.[1]

“668, 669, 670 ve 672 sayılı KHK’lar İle ihraç Edilenler

“Yukarıda bir iptal davası açılabilmesi için, ortada idari bir işlem bulunması gerektiği açıklanmıştı. 667 sayılı KHK’dan sonra çıkarılan KHK’larda ekli listelere yer verilmek suretiyle ilgili kişiler başkaca bir işleme gerek kalmaksızın doğrudan ihraç edildiğinden, ortada idari davaya konu edilebilecek bir idari işlem bulunmamaktadır. Çünkü KHK’lar idari işlem değil, genel düzenleyici işlemlerdir.[2]

Yukarıda sayılan KHK ekli listeleri ile ihraç edilenler hocanın da belirttiği gibi idari yargı yoluna gidemeyeceklerdir. İdari yargı yolu; idare mahkemeleri, vergi mahkemeleri ve Danıştay’dan oluşur. Bu KHK’lerde yer alanlar için idare mahkemesi ve Danıştay yolu kapalıdır.

Ancak hoca KHK ile ihraç edilenler için tedbir olarak Danıştay’a gidilebileceğini, bu ihtimalin değerlendirilebileceğini söylemektedir.

AİHM

İç hukuk yollarında son aşama olan AYM’den sonra AİHM’e gidilebilecektir.

NOT: 672 İLE İHRAÇ EDİLENLER İÇİN AYM'YE BİREYSEL BAŞVURUNUN SON GÜNÜ 03.10.2016 TARİHİDİR

Rahmi Ofluoğlu'nun toplantıları 26 Eylülden itibaren hergün 18.00-20.00 arasıdır.