7242 SAYILI İNFAZLARI DÜZENLEYEN TORBA KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ? 7242 SAYILI İNFAZLARI DÜZENLEYEN TORBA KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ?

1- Birikmiş kıdem tazminatları ne olacak?
Her türlü formülde çalışanların birikmiş kıdemi korunacak. Burada çalışanların yasadan sonraki dönem için fona geçmeleri kendi isteklerine bırakılabilir. İsteyen eski sistemde kalabilecek.

2- Kıdem Tazminatı Fonu nasıl işleyecek?
Şu anda çalışanlar her çalıştıkları yıl için 30 günlük son brüt ücretleri üzerinden işten çıktıklarında tazminat alıyor. Yeni sistemde ise işverenlerin peşin olarak her ay işçinin fon hesabına para aktarması öngörülüyor.

3- Kıdem Tazminatı Fonundan kimler yararlanacak?
Kıdem tazminatı fonundan 20 milyona yakın çalışan yararlanacak. Fon hem eski çalışanları hem de yeni işe girecekleri kapsayacak.

4- 30 gün kabul edilmezse ne olacak?
İşveren sendikaları 30 günlük brüt ücret yerine 21 gün öneriyor. Bu durumda her ay brüt maaşın yüzde 5.84'ü hesaba aktarılmış oluyor. Hesap bazı fonlarda değerlendirilip nemalandırılacak.

5- İstifa eden tazminat alabilecek mi?
Kıdem tazminatı fonda birikeceği için artık çalışan ile işveren arasında böyle bir sorun olmayacak. Bu yüzden işten ayrılan bir kişinin fondaki parası kaybolmayacak o fonu yeni işyerine taşıyabilecek.

Kaynak: https://www.muhasebeweb.com/5-Soruda-Yeni-Kidem-Tazminati-Fonu-6011804