Çağdaş Gruptan ayrılan kürtler seçimlere kandi adayları ile katlıyor. Kürtlerin adayı Feyzi Çelikay. Fırat Haber Ajansı'nın haberi:

İSMİL YILDIZ -ANF
14:01 / 10 Ekim 2010

İSTANBUL - İstanbul Barosu'nun yaklaşan seçimleri öncesinde şimdiye kadar Çağdaş Avukatlar Grubu içinde yer alan Kürt avukatlar artık kendi adaylarıyla seçime gidecekler.

Özgürlükçü Hukuk Platformu olarak bugüne kadar Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG) dahilinde çalışmalarını yürüten, ancak yaşanan katı iç tartışmalar ve tartışmaların ÇAG’ın seçimleri kazanma olasılığını ortadan kaldırması üzerine yeni bir arayışa giden Kürt avukatlar, Baro seçimlerine kendi adaylarıyla katılacaklar.

İstanbul Barosu seçimleri için daha önce en güçlü kanada sahip olan ve geçmişte seçimi kazanmayı başaran sol, sosyalist, demokrat avukatların buluştuğu ÇAG bünyesinde, bugüne kadar Kürt avukatlar da geniş bir güçle yer alıyorlardı. Ancak yaşanan tartışmalar üzerine ilkin 'Katılımcı Avukatlar' adıyla yeni bir grup oluştu ve böylece ÇAG muhalefet veya yönetimi elde etme şansını yitirdi. Ardından ise daha sert tartışmalarla grup içindeki uzlaşı zemini ortadan kalktı. Bunun üzerine harekete geçen Kürt avukatlar ise ‘Yeni Anayasa yeni Türkiye’ sloganıyla bir çalışma başlatarak, kendi adaylarıyla seçime gitme kararı aldı.

YÜZLERCE AVUKATLA YENİ BİR YOL AYRIMI

İstanbul Barosu'na kayıtlı yüzlerce Kürt avukat, bir süredir yürüttükleri tartışmalar sonucunda şu tespitleri yaptılar:

"Değişen dünya ve Türkiye gerçekliği soldan sağa, merkezden çevreye geniş bir yelpazede tüm dinamiklerin konumlanma düzeyleri de ciddi bir şekilde değişmiş adeta sarsılmıştır. Siyasal ve toplumsal alanlarda büyük bir savrulma yaşanmıştır. Değişim, sarsılma ve savrulmadan ÇAG da etkilenmiştir. Yeni dönemin özelliklerine göre daha ileri, geniş kesimleri kapsayıcı bakış açısı/örgütleme yöntemi/seçim sistemine geçilmesi yerine ÇAG, kendi içine kapanmacı ve tutucu bir yola mahkum olmuştur.

2000'li yıllardan itibaren yeni bir anlayışın etkili olması için yoğun talepler dile getirilmesine rağmen bunu gerçekleştirebilecek nitelikli, kapsamlı bir çözümleme ve eylem planı oluşturulamamıştır. Bu nedenle ÇAG içinde bloksal bir ayrışma yaşanarak Katılımcı Avukatlar(KAV) ayrı bir liste halinde 2008 Baro Genel Kuruluna katılmıştır. Bu da Önce İlke grubunun kazanmasından başka bir işe yaramamıştır.

Ne yazık ki ÇAG’ın, Baro Genel Kurulunda yaşanan bu durumdan dönülmesi için hiçbir önlemin alınmadığı görülmekte ve ÇAG bildiği yolda gitmekte ısrar etmektedir. Bu da grubu daha da küçültmüştür. Tüm bileşenlerin temsilini sağlayacak bakış açısı/örgütleme/seçim modelini 2010 seçimleri öncesinde de gerçekleştirmeyerek seçimi kazanma şansını peşinen kaybetmiştir."

Sonuç olarak ÇAG'ın gelinen noktada ‘değişimi arzulayan’ sol-sosyalist muhalefet ekseninden uzaklaştığı olgusunu gözlemlediklerini belirten Kürt avukatlar, ilk kez İstanbul Barosu’nu yönetmeye aday olmaya hazırlanıyor.

ÇAG İÇİNDE ULUSALCI-LAİK ÇEVRE

Özgürlükçü Hukuk Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar son olarak 2008 seçimlerinde ‘ahde vefa’nın bir gereği olarak yine ÇAG ile ortak hareket etme kararı almış ve grubun o dönemki adayı olan Av. Talat Seyhan’ı desteklemişti. Ancak ÇAG ön seçiminde platform adayı Seyhan'a karşı, ulusalcı-laik çevrenin de etkisiyle söz konusu adayın seçilmemesine yol açmıştı.

Bu durum ise ÇAG içi tartışmalarda belirgin bir şekilde tartışmalara yol açmış, hatta bazı durumlarda imza kampanyası girişimleri dahi olmuştu. ÖHP’li avukatların yeni bir özeleştiri ve ÇAG içindeki pozisyonunu sorgulayacak noktaya varan bu durum yeni arayışları da peşinden getirmişti.

Yeni arayışlar bağlamında 'Neler yapılabilir?' başlığı altında 2009'un başından başlayarak avukatlarla geniş toplantı ve görüşmeler yapıldıktan sonra oluşturulan seçim komisyonu tüm muhalif bileşenlerle yoğun görüşmeler yaparak, yeni bir zeminde yeni bir birlikteliğin sağlanmasını tartıştıran ÖHP’li avukatlar, gerek ÇAG bileşenlerinin gerekse de KAV'lı avukatların birlikte hareket etmeleri noktasında bir uzlaşmaya varmaması üzerine yeni bir süreci tartışmaya açmıştı.

ÖHP’NİN ADAYI FEYZİ ÇELİK

Bu kapsamda geniş bir muhalefet yelpazesinin temsilinin sağlandığı demokratik/çoğulcu bir Baro oluşturmanın yolunun açılmasını esas alan Kürt avukatlar; muhalif gruplar, demokratlar, sosyalistler, Aleviler ve Kadın hareketlerine de çağrıda bulunarak, kendi adaylarını belirlemek üzere somut adımlar atmaya başladı.

9 Ekim günü Taksim Hill Otel’de yakalışk 100 avukatın katılımıyla yapılan toplantıda ise platform adayıyla seçime gidilmesi konusunda son nokta konuldu. Toplantı sonucunda, “yeni anayasa yeni Türkiye anlamına gelmektedir, baro yeni anayasa, yeni anayasa etnisite temelenie dayanmayan, ayrımcılığın ortadan olmadığı, demokratik katılımcı hukuk toplumuna giden yol edmektir” görüşüne varılarak platform olarak Baro başkanlığına Feyzi Çelik’in aday gösterilmesine karar verildi.

Yönetim kurulu üyeliğine aday isimlerin ise önümüzdeki günlerde belirlenmesi bekleniyor.

ANF NEWS AGENCY