Taahhüdü ihlalin (ödeme şartının ihlali) suç olmaktan çıkarılacağı doğrultusunda bir beklenti var. Bir ara 3.  Yargı Paketine böyle bir ekleme yapılacağı beklentisine girildi, daha son 4. Yargı Paketine umutlar bağlandı.. Bu konuda çok sayıda sorular alıyoruz.

3.YARGI PAKETİ

Bu pakette İİK 340. maddede düzenlenen taahhüdü ihlal suçu ile ilgili bir düzenleme olmadığı gibi bizim böyle bir beklentimiz de yok..

4. YARGI PAKETİ

Bu paketin içeriği ise henüz netleşmemiştir. Bizim bu pakette böyle bir değişiklik yapılacağı doğrultusunda  bir duyumumuz ve beklentimiz yoktur.

İİK 340 ANAYASAYA AYKIRIDIR

Taahhüdü ihlal tam anlamıyla bir sözleşmedir ve anayasanın 38. Maddesine, AİH Sözleşmesi ek 4 nolu protokolün 1. Maddesine aykırıdır. Bunda şüphemiz yoktur.

CEZA GENEL KURUL KARARI

Esas No 2001/17HD-294
Karar No 2002/1

Bugün İcra Ceza mahkemelerinin verdiği taahhüdü ihlal cezalarının büyük bir bölümü Yargıtay Ceza Kurulunun yukarıda eklenen kararına aykırıdır.

BİR YASANIN ANAYASAYA AYKIRI OLMASI VEYA MAHKEME KARARLARININ YCG KURULUNUN KARARLARINA AYKIRI OLMASI CEZANIN VERİLMESİNE ENGEL OLUŞTURMAZ.

Ceza yasaları Anayasaya aykırı olsalar bile mahkemeler o yasaları uygulamak zorundadır, ayrıca Yargıtay ceza daireleri ve Ceza Genel Kurulu kararları mahkemeler için bağlayıcı değillerdir, yani mahkemeler Ceza Genel Kurulu kararlarına ve ceza dairelerinin kararlarına aykırı kararlar verebilirler..

DAVALARINIZI TAKİP EDİN

Davalarınızı mümkünse avukatla, bu mümkün değilse kendiniz takip edin.. Her taahhüdü ihlal davası ceza ile sonuçlanır diye bir kural yoktur.. Birçok dava da beratla sonuçlanmaktadır.

AİHM BAŞVURUN

Taahhüdü ihlal cezanız kesinleşmiş ise kesinleşmeden itibaren 6 ay içerisinde AİHM’ne başvurun.. Bu mahkemeye başvurunun posta masrafı dışında bir gideri yoktur, bir de dilekçe parası.. AİHM cezayı durdurmaz ancak sonunda sizin lehinize tazminata karar verir.. AİHM müracaatlarının yüksek olması bu cezanın kalkmasını hızlandıracaktır.

Av.Rahmi OFLUOĞLU

 Ceza Genel Kurul Kararı



 İİK 340 Anayasaya Aykırıdır