- Konkordato ve kredi yapılandırma meselesinin çok daha iyi ve herkesin çıkarına olan yeni bir yasa çerçevesiyle ele alacağız. Özellikle borç ödeme kabiliyeti yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak bir çerçeve oluşturacağız.

- Kamunun olmadığı bir yapıda önem teşkil eden iki sektörde sorunlu varlıkları borç hisse takasıyla dışarı çıkaracak ve bankalarımızın bilançolarını daha iyi bir hale getireceğiz. Bunun için enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonunu gündemimize aldık.

YORUMUMUZ

Konkordato ilgili mevcut düzenlemelerde değişiklik yapılacak, bankaların kredileri yapılandırması yasa ile düzenlenecek.

Konkordatonun yeni yasal çerçevesi ne olacak? Kanımca bu sorunun cevabı “…borç ödeme kabiliyeti yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak bir çerçeve oluşturacağız” tümcesi ile birlikte değerlendirerek verilebilir.

Mevcut yasal düzenlemeye göre konkordato süreci uzun bir zamana yayılmaktadır. Uzatmalarla birlikte geçici ve kesin mühlet 29 aya kadar uzayabilmekte, bu sürede konkordato borçlusunun alacaklılarına bazı istisnalar hariç ödeme yapması yasaktır. Geçici ve kesi mühletten sonra konkordato borçlusu vadelere yayılmış borçlarını ödeyecektir. Bugün konkordato sürecindeki şirketlerin ön projelerine bakıldığında bu süre bir yıldan 5 yıla kadar uzayabilmektedir. Böylece konkordato sürecindeki şirketlerin alacaklılarının alacaklarına kavuşması üç yıldan 7-8 yıla kadar yayılabilmektedir. Yapılacak yeni düzenlemeler ile bankaların kredi yapılandırması yasal düzenlemeye bağlanmak suretiyle kurallara bağlanacak ve şirketlerin konkordato sürecini kolayca aşması sağlanacak. Kredi yapılandırması ile birlikte konkordatoda geçici ve kesin sureler kısaltılacak.

Güncel Mahkeme Kararlarında Konkordato  Uygulamaları Güncel Mahkeme Kararlarında Konkordato Uygulamaları

Özet olarak yeni düzenleme ile bankaların kredi yapılandırması bankaların keyfine bırakılmayacağı gibi konkordato borçlularının da borç tasfiye sureleri kısaltılacak, böylece borç ödeme yeteneği kalmayan şirketlerin tasfiyesi hızlandırılmış olacak.

Kanımca yeni düzenlemeler geçmişe şamil olmayacak geçici veya kesin mühlet sürecindeki şirketler yeni düzenlemelerden etkilenmeyecek.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz