Konkordato alacaklıları hiçbir şey olmamış, borçlusu konkordato sürecine girmemiş gibi alacaklı oldukları firma yetkilileri ile konuşmakla yetiniyorlar, onların söyledikleri ile avunuyorlar.

Konkordato dava sürecindeki firma yetkilileri piyasa alacaklılarına “bizim derdimiz bankalar siz değilsiniz”, bankalara ise ” biz bankalardan değil piyasa alacaklılarına karşı konkordato davası açtık” demektedirler.

Konkordatodaki firma yetkilileri alacaklılarına çoğu kez “sizin alacağınızı öncelikler ödeyeceğiz” gibi sözler vermektedirler.

Oysa konkordato sürecine giren borçlular geçici ve kesin mühlet içersinde alacaklılara ödeme yapamazlar, hukuken yasaktır.

Geçici ve kesin süre ne kadardır?

Konkordato talep eden borçluya üç aylık geçici süre verilir. Uygulamada üç aylık geçici süreden sonra artı iki ay daha geçici süre verilmektedir. Sonra 12 ay kesin süre, kesin süre iki kez 6’şer ay uzatılabilmektedir. Sonuç olarak geçici ve kesin süre 17 aydan 29 aya kadar uzayabilmektedir. Bu süreler içerisinde konkordatodaki şirket hiçbir alacaklıya ödeme yapamaz, bazı istisnalar hariç.

Konkordato alacaklıları ne yapmalı?

Konkordato alacaklıları konkordatoda deneyimli avukatları ile süreci ilk günden itibaren takip etmeli ve gerekli itirazlar yapmalıdırlar.

Neden konkordatoda deneyimli avukat?

Çünkü konkordato sürecini takip edebilmek için konkordato ön projesini analiz edecek muhasebe bilgisi gerekir.

Ön projede neler önemlidir?

TEMSA konkordato ilan etti! TEMSA konkordato ilan etti!

Ön projede öncelikle hedefler ile kaynakların orantılı olup olmadığına, kaynakların sıhhatine, fiktif işlem olup olmadığına bakılmalı. Konkordato davaları ile ilgili avukatlık ofisleri mali müşavir, finansçı, bağımsız denetçilerle koordineli çalışmak durumundadır.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz

Editör: Haber Merkezi