ANKARA - Hükümet, ‘orduya kumpas’ tartışmasına konu olan mevcut dava ve soruşturmaları etkileyecek askeri kanunlarda değişiklik paketini Meclis’e sundu. Askerlik Kanunu, TSK Personel Kanunu, TSK İç Hizmetleri Kanunu, Askeri Yargılama Kanunu gibi 15 ayrı kanunda 63 madde değişiyor.
Tasarıya göre, MİT personelinde olduğu gibi Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, Başbakan’ın onayı olmadıkça soruşturulamayacak. Soruşturmaya izin verilmezse itiraz makamı Cumhurbaşkanı olacak. İsimsiz, takma isimli veya imzasız yapılan ve delilleri gösterilmeyen ihbarlar işleme alınmayacak. Kuvvet komutanları, 65 yaşına kadar görevde kalabilecek.Yarın Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülecek tasarıda öngörülen düzenlemeler şunlar:

Başbakan’dan izin, Köşk’ten temyiz

Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanacak. Bu suçlardan dolayı Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında soruşturma açılmasına Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verecek. Suçlanan komutanlar geçici süreyle görevden uzaklaştırılabilecek. Başbakan veya bakanın soruşturmayla ilgili kararına karşı 10 gün içinde Cumhurbaşkanı’na itiraz edilebilecek. Cumhurbaşkanı’nca verilen karar kesin olacak. İsimsiz, imzasız, adressiz veya takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikâyetler işleme alınmayacak. Başbakan veya bakan, ön incelemeyi denetim elemanlarına yaptırabilecek. Kamu davası açılmasına karar verilirse yargılamayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi yapacak.

Terfi sistemi değişiyor

General ve amiraller ile kuvvet komutanlarının görev süreleri, birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilecek. Rütbe bekleme süresini doldurmaya bir yıl kalan albaylar, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) değerlendirmesine alınarak terfi ettirilebilecek. YAŞ, general ve amirallerin yıllık kontenjanlarında değişiklik yapabilecek. Devlet memurlarında olduğu gibi askeri hizmete ilişkin görevleri nedeniyle haklarında kamu davası açılan subay ve astsubaylardan beraat edenlerin avukatlık ücretleri resmi tarifesindeki miktarı kurumlarınca ödenecek. Terörle mücadele ettiği için tehdit altında olan emekli personelden korumalı konutta kalması gerekenler, Başbakanlık tarafından belirlenecek konutlardan yararlanabilecek. 

Kötü sicil atılma sebebi

Teğmen rütbesi hariç olmak üzere meslek hayatı boyunca en az 4 farklı sicil üstünce 3 kez sicil tam notunun yüzde 60’ından daha düşük not alan personel, yetersizlik nedeniyle TSK’dan çıkarılacak. Subaylığa geçişte kararname uygulaması kaldırılıyor. Asteğmen-albay rütbeleri arasındaki terfiler kurmay başkanlarınca onaylanacak. Albaylıktan üst rütbelere geçişte ise Başbakan’ın imzalayıp Cumhurbaşkanı’nın onayladığı üçlü kararname devam edecek.
Milli Savunma Bakanlığı gibi Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının karargâhlarında ‘Silahlı Kuvvetler Uzmanı’ unvanıyla kariyer grubu personel çalıştırılacak. Er ve erbaşların orduevleri ve gazinolarda çalıştırılmasını ortadan kaldırmak amacıyla ‘hizmet alımı’ yöntemiyle taşeron personel çalıştırılacak. Orduevleri, gazinolar, askeri müzeler, vardiya yatakhaneleri ve özel merkezlerdeki pastane gibi hizmetleri taşeron işçiler yapacak. Kışla, karargâh ve lojmanlardaki kantinlerin bazı şubeleri ve reyonları da kiraya verilip işlettirilecek. Subay, astsubay ve uzman erbaşlar her ay 100 lira emeklilik tazminatı lacak. Hava Kuvvetleri’ndeki pilot istifalarına da yeni düzenleme ile tedbir alınması amaçlanıyor. Yeni düzenleme ile pilotlara verilen uçuş eğitiminin üç katı, mecburi görev süreleri olan 10 yılın üzerine eklenecek. Mevcut sistemde uçuş eğitimi süresinin 2 katı, mecburi hizmet yılı olan 10 yılın üzerine ekleniyordu. 

İzin süresi azalıyor

Hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak bölümü, 12 aylık hizmete tabi olanlar için 90 günden 30 güne, 6 aylıklar için 45 günden 15 güne düşürülüyor.

Deniz Kuvvetleri rahatlayacak

Yeni düzenleme ile general ve amiral sayılarında terfi miktarı arttırılacağı için daha genç generaller TSK’da görev almaya başlayacak. Özellikle Deniz Kuvvetleri’nde davalar nedeniyle istifalar ve verilen hükümlerden dolayı yaşanan amiral eksiği sıkıntısı da bu düzenlemelerle aşılabilecek. Rütbe miktarlarındaki genel toplam sayısı aynı kalmak kaydı ile Genelkurmay Başkanı ‘Korgeneral ve Koramiral’ sayısında da arttırım yapılabilecek. Tasarı yasalaşırsa, TSK’daki generallerin yaşları da atama öncesi dönemlere göre fazla olabileceğinden dolayı gençleşebilecek.
ÖZEL, 2017’YE KADAR KALABİLİR: Cumhurbaşkanı’nın onayı ile görev süresi sadece bir yıl uzayan kuvvet komutanlarının görev süreleri 65 olan yaş hadleri dolana kadar uzatılabilecek. Yapılan düzenleme ile Orgeneral Özel, Genelkurmay Başkanılığı’nda yaş haddi 67 olduğu için istendiği takdirde 2017 yılına kadar görevde tutulabilecek.
ASKERLİK YAŞI DEĞİŞMİYOR: Askerlikle ilgili tasarıda celp dönemi çağrılarıyla ilgili maddenin yeniden düzenlenmesi, askerlik yaşının 21’e çıktığı yönünde yorumlandı. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, askerlik yaşıyla ilgili bir düzenleme olmadığını açıkladı.Tasarı, Askerlik Kanunu’nda askerlik çağını düzenleyen ikinci maddede değişiklik yapmıyor. Sadece celp çağrılarıyla ilgili sekizinci madde değiştiriliyor. Celp çağrısı konusunda, sınırlayıcı hükümler kaldırılarak, celp çağrısıyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’na yetki veriliyor. {CENGİZHAN ÇATAL/ANKARA}
radikal