"Duruşma için yeterli bir salon talep etmiştik, 10 sanıklı davaya 6 sanıklık salon tahsis edilmiş. Olsun biz ayakta da dururuz, biz zaten dimdik ayaktayız, dik durmaya devam edeceğiz." diyen KOCASAKAL Cumartesi gününe duruşma verilmiş olması için;
" Biz Cumartesi de geliriz Pazar da, sanmasınlar ki 12 Ekim Cumartesi burada yalnız olacağız.."
YARGI KENDİNİ YARGILIYOR
KOCASAKAL " Tekrar ediyorum, burada yargı bizi değil, kendini yargılıyor" dedi.
BİNLERCE KİŞİ
Sosyal medyada duruşmanın erteleneceği haberinin yayınlanmasına rağmen binlerce avukat Silivri'deydi. Gelenler arasında çok sayıda yurttaşın da olması dikkat çekti..

adaletbiz

DHA'in haberi


İSTANBUL – İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 9 baro yöneticisinin “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla 2 yıldan 4'er yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı ve görülmesine bugün başlanan dava “duruşma salonunun fiziki şartlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle” 12 Ekim tarihine ertelendi.

“İstanbul Barosu davası” olarak anılan davanın bugün Silivri Adliyesi’nde yapılan ilk duruşmasını izlemek ve sanıklara destek olmak amacıyla Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı ve yöneticileri, Türkiye’nin çeşitli illerinden baro başkanları ile hukukçular da otobüslerle Silivri Adliyesi önüne geldi. Yurtdışından birçok barodan avukat da davayı izlemek için adliyeye geldi. Adliye önüne gelenler arasında yer alan Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, "Avukatlar bu ülkede savunmayı savunmak zorunda kalmışsa, işte bu baskıcı rejimin geldiği son noktadır" dedi.

Daha sonra ilk duruşması görülen dava, “duruşma salonunun fiziki şartlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle 12 Ekim'e ertelendi.


DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile 9 baro yöneticisi halen Yargıtay aşamasında olan Balyoz davasında, bazı avukatların salondan çıkarılması ve mahkemenin bazı uygulamaları üzerine 6 Nisan 2012 tarihli duruşmaya katılmıştı. Silivri Cezaevi yerleşkesinin bitişiğindeki salonda görülen davada söz alan Ümit Kocasakal, 'mahkemenin avukatlık mesleğinin onurunu zedeleyen uygulamalardan vazgeçmesini istediklerini' belirtmişti. Kocasakal avukatlık mesleğinin onurunu korumanın baroların görevi olduğunu anlatmış ve dilekçesini de yazılı olarak sunmuştu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken ise baroların böyle bir görevi olmadığını belirterek salondan çıkmalarını istemişti. Kocasakal ve baro yöneticileri, duruşma salonu önünde basın açıklaması yapmıştı. Bunun üzerine davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, olayın ardından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.


4 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu baro yöneticisi 9 avukat hakkında soruşturma başlattı. Ancak Ümit Kocasakal ve baro yöneticileri savcılıkta ifade vermeye gitmediler. Adalet Bakanlığı'nın baro yöneticierinin eylemin avukatlık görevi kapsamında değerlendirilemeyeceğine ilişkin yazısı üzerine Silivri Savcılığı, duruşma salonundaki görüntü kayıtlarını inceleyerek 30 Ocak 2013 tarihinde iddianame hazırladı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 9 baro yöneticisinin “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyor.



Cem TURSUN - Kamera: Enver ALAS / DHA

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile 9 yönetim kurulu üyesi hakkında, açılan davanın ilk duruşması, salonun fiziki şartlarının yetersiz olması nedeniyle usul işlemleri yapılmadan 10 Ekim'e ertelendi.
AA
İstanbul Barosu Başkanı KOCASAKAL ile 9 yönetim kurulu üyesi hakkında, "yargı görevini yapanı engellemeye teşebbüs" suçundan hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması, salonun fiziki şartlarının yetersiz olması nedeniyle usul işlemleri yapılmadan 10 Ekim'e ertelendi.

Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan İstanbul Barosu Başkanı
KOCASAKAL baro yönetim kurulu üyeleri Turgay Demirci, Mehmet Kurakoğlu, Hüseyin Özbek, Hasan Kılıç, Başar Yaltı, İsmail Altay, Aydeniz Alisbah Tuskan, Ayşe Füsün Dikmenli, Ufuk Özkap ile sanık avukatları Turgut Kazan ve Necmi Şimşek katıldı.

Duruşmada, Hüsamettin Cindoruk, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, Erzurum Barosu Başkanı Faruk Terzioğlu ile Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler'in de aralarında bulunduğu avukatlar da duruşmada hazır bulundu.

Sanıklar, duruşma salonuna kendilerine destek vermek için gelen avukatlar ve izleyicilerin alkışları eşliğinde salona girdi. Sanıkların yerlerini almasından sonra, birçok izleyici ve avukat da salona girmeye çalıştı.
Duruşma salonunun küçük olması nedeniyle birçok avukat, zabıt katibinin masasına kadar geldi.

Hakim Mustafa Egemen, mevcut durum itibarıyla sanıklar hakkında usul işlemleri yapmanın güç olduğunu gözlemlediğini tutanağa geçirdi.

Egemen, duruşma salonunun fiziki yapısı nedeniyle başta birçok baro başkanı olmak üzere çok sayıda avukatın dışarıda kaldığını belirterek, sanıklar hakkında usul işlemlerin, özellikle savunma hakkının kısıtlanmadan rahat ve özgürce duruşmanın yapılamayacağını kaydetti.

Duruşmanın daha müsait bir yerde yapılmasının hukuku daha uygun olacağı kanaatine varıldığını aktaran Egemen, duruşmaya başlamadan ve işlemler yerine getirilmeden ara verilmesine karar verdi.
Hakim Egemen, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak, Silivri Adliyesi'nde daha geniş ve rahat yargılama yapılabilmesi, sanıkların ve avukatların savunmalarını daha özgür ve rahat şekilde sunabilmeleri için Silivri Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonunun hazırlatılmasını isteyerek, duruşmayı 10 Ekim'e erteledi.

DURUŞMADAN NOTLAR

İstanbul Barosu Başkanı
KOCASAKAL ve yönetim kurulu üyelerine destek vermek için Türkiye'nin çeşitli illerinden 52, yurt dışından da yaklaşık 40 baro başkanı duruşmaya katıldı.
Duruşmayı, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal ile İlhan Cihaner de izledi.

Görüntülü kayıt da yapılan duruşma sırasında elektrik kesintisi nedeniyle bilgisayarda yazılan tutanağın silinmesi nedeniyle hakim Mustafa Egemen, duruşmayı tekrar başlattı.

Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri, duruşma salonundan alkışlar ve sloganlar eşliğinde ayrıldı.
Tutanağa, 12 Ekim olarak yazılan duruşma tarihinin hafta sonuna denk geldiğinin anlaşılması üzerine, hakim Egemen tarihi 10 Ekim olarak düzeltti.

Bu arada hakim Mustafa Egemen'in duruşma sırasında tespih çekmesine bazı avukatlar, "Ya sabır mı çekiyorsun?" diyerek tepki gösterdi.

AA