Firmalar, marka ve patent konularında mahkemelerin verdiği kararların dörtte üçünün sadece yabancılar lehine çıkmasından dolayı sıkıntı yaşıyor. 'Taklitçi' görüldüklerini belirten Türk ihracatçılar, önyargının kalkmasını istiyor.

Hakkı KURBAN

hakkı[email protected]

İHRACAT firmalarının mahkemelerde yaşadığı marka ve patent sorunları Yargıtay'a taşınıyor. İhracatçı birlikleri, mahkemelerin Türk firmalarına yaklaşımlarından duydukları sıkıntıları, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'e anlatacak. Son dönemde bazı firmaların, mahkemelerden çıkan kararlar nedeniyle sıkıntıya girdikleri ve tepkilerini İstanbul İhracatçı Birlikleri'ne ilettikleri kaydedildi. Birlik yönetimi de sorunu Yargıtay Başkanı Cirit'e götürme kararı aldı. Şikayetler özetle şöyle: 

Marka savaşı var!

Marka savaşında Türkiye’deki mahkemeler yüzde 70 oranında yabancıların lehine karar veriyor. Bazı firma yöneticilerine göre hakimlerin yabancı hayranlığı var ve bu önyargı kırılmalı. Türk işadamlarının taklitçi gibi görülmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren firma ve Birlik yöneticileri, "Kaybedilen her patent veya marka bir fabrikanın kapanması, ortalama 100-150 kişinin işsiz kalması anlamına geliyor" değerlendirmesini yapıyor. Önyargının giderilmesi ana beklentilerden biri.

ÖNÜMÜZÜ KESİYORLAR

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete de, kısa süre önce yaptığı değerlendirmede, "Dünya genelinde 200'ün üzerinde ülkeye ihracat yaparak uluslar arası markaların pazarlarını ele geçirmeye başlayan Türk şekercilerinin önünü global rakiplerimiz tescil davalarıyla kesmeye çalışıyor. Bu davalarda Türk mahkemeleri de ekseriyetle yabancıların lehinde kara alıyor" dedi. 

Mahkemeler tasarımcımızı küçümsüyor

GENELLİKLE İngiltere, Fransa ve Almanya’ya giden hakimlerin o ülkelerden etkilendiği ve Türk tasarımlarını küçümsedikleri öne süren Mete, "Türkiye’deki mahkemeler bizi korumuyor" dedi. Türkiye'deki hakimlerin ve bilirkişilerin Türk sanayisinin geldiği noktayı iyi tanıması gerektiğine de dikkat çekiliyor.