banner285
11 Temmuz 2012 Çarşamba 12:11
NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK
 Dini duyguların istismarı ile yapılan dolandırıcılık TCK 157. maddeki dolandırıcılık suçunu değil, 158. maddedeki nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturur.
Yargıtay 15. Ceza Dairesi, gerekçesinde “Dolandırıcılık suçunun dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle işlenmesi daha ağır ceza gerektirir” dedi.

Din tanımı yapıldı

Yargıtay, “Burada dikkat edilmesi gereken husus, dinin bir aldatma aracı olarak kullanılmasıdır” diyerek, şu tanımı yaptı: “Din, bir topluluğun sahip olduğu kutsal kitap, peygamber ve Allah kavramını da genellikle içinde bulunduran inanç sistemi ve bu sisteme bağlı olarak yerine getirmeye çalıştığı ahlaki kurallar bütünüdür.  Bir insanın dini inanç ve duyguları ile, doğup büyüdüğü, terbiyesini aldığı ailesi, çevresi ve içinde bulunduğu toplum arasında çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır.”

7 yıl gerektirir

Yargıtay, sanıkların işledikleri suçun 1 yıl ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası öngören “dolandırıcılık” suçu olmadığını, işlenen suçun 2 yıl ile 7 yıl hapsi gerektiren “nitelikli dolandırıcılık” olduğu tespiti yaptı. Yargıtay, sanıkların dini inanç ve duyguları istismar edilmesi suretiyle nitelikli dolandırıcılık yaptığını belirterek, işlenen her suç için zincirleme olarak ceza tespiti yapılmasını istedi.
STAR

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.