İİK’da neler değişiyor?
Bir önceki yazıda İİK’daki değişikliklere genel olarak bakmış, daha çok icra tutanaklarının gerekçeli olması ve HUKUKİ GEREKÇE üzerinde durmuştuk. Bu yazıdan itibaren İİK’da değişiklik yapan tasarıyı madde madde ele alacağız ve eski ile yeniyi kısaca karşılaştıracağız.. İİK Tasarısı 26 madde ve geçici maddelerden oluşuyor.
Tasarının 7. Maddesi İİK 58. Maddede değişiklikler öngörüyor.
Takip talebi elektronik ortamda yapılabilecek
Takip talebinin içeriği ve şekli değişiyor. Mevcut maddede takip talebinin icra müdürüne yazılı veya sözlü olarak yapılabileceği yazılı, yeni değişiklik bu bende elektronik ortamı ekliyor. 1. Fıkranın yeni hali:
Alacaklı veya vekilinin banka hesabı
“Takip talebi icra dairesine yazılı veya sözlü olarak ya da elektronik ortamda yapılır.”
İİK 58. Maddenin ikinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı  bentleri değiştirliyor. 1. Bende ; “..alacaklı veya vekili adına ödemenin yapılacağı banka adı ile hesap bilgileri yazılır ..” ekleniyor.
Madde 8 ile İİK 60. Maddede değişiklikler yapılıyor.
Mevcut maddeye göre takip talebi üzerine icra memuru ödeme emrini hazırlayacaktır. Değişiklik icra memurunun takip talebini inceleyeceğini, inceleme sonucunda talebi vereceği gerekçeli kararla ret edebileceği hükmünü getiriliyor.
1. fıkra yeni hali:
“İcra müdürü takip talebinin Kanunda öngörülen şartları içerdiğine karar verirse ödeme emri düzenler. Talebin kabul edilmemesi halinde verilen karar tutanağa yazılır.”
ÖDEME EMRİNİN İÇERİĞİ
Ödeme emrine  Alacaklının veya vekilinin banka hesap numarası hariç olmak üzere, 58 inci maddeye göre takip talebine yazılması lazım gelen kayıtların tümü yazılacak, ayrıca ödemenin icraya ait banka hesabına yapılacağı ihtar edilecek.
2. fıkranın 1 ve 2. Bentleri
“1. Alacaklının veya vekilinin banka hesap numarası hariç olmak üzere, 58 inci maddeye göre takip talebine yazılması lazım gelen kayıtları,
2. Borcun ve masrafların yedi gün içinde icra dairesine ait banka hesabına ödenmesi, borç teminat verilmesi mükellefiyeti ise teminatın bu süre içinde gösterilmesi ihtarını,”
HACZEDİLMEZLİK
Madde 9  İİK 82. Maddenin birinci fıkrasının 2 ve 3 numaralı bentlerini değiştiriyor ve maddeye 2 yeni fıkra ekleniyor. Mevcut maddede “borçlunun kendisi ve mesleği için gerekli elbise ve eşyası ile borçlu ve ailesine lüzümlu olan yatak takımları ve ibadete özgü kitap ve eşyası haczedilemez” diyor. Mevcut düzenleme lüzümlu ev eşyasını  yatak takımlarına indirgemektedir. Yeni madde ise “borçlu ve borçlu ile birlikte oturanların gerekli eşyaları” diyerek ev eşyaları için haczedilmezliğin sınırlarını genişletmektedir. Mevcut  maddenin 3. Fıkrası “Vazgeçilmesi kabil olmıyan mutfak takımı ve pek lüzumlu ev eşyası”  söylemi ile çok zorunlu olan ev eşyasının haczedilemeyeceği yorumuna neden olmakta idi ve uygulamada çağdaş anlayışa, insani duygulara ters bir şekilde ev ve mutfak talan edilmekte idi . Yeni düzenleme ile kapsam genişletiyor ve daha somut hale getiriliyor, ayrıca hangi eşyaların haczedileceğine gerekçeli kararı ile icra memurunun karar vereceği buyuruluyor
1.    Fıkranın 2 ve 3. Bentleri eski hali:
2.    2. Borçlunun zatı ve mesleki için lüzumlu elbise ve eşyasiyle borçlu ve ailesine lüzumu olan yatak takımları ve ibadete mahsus kitap ve eşyası,
3.    Vazgeçilmesi kabil olmıyan mutfak takımı ve pek lüzumlu ev eşyası,
Yeni hali:
“2. Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedenî çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya,
3. a) Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler,
b) Aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri,
hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu her türlü eşya;”
Eklenen 13 ve 14. Fıkralar:

“13. Öğrenci bursları,
14. Diğer kanunlarda haczi yasaklanan mal ve haklar.”
“İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir.”

Av. Rahmi Ofluoğlu


3. Yargı Reformu ve HUKUKİ GEREKÇE üzerine