Konuştuğu memur da 26 yaşındaki erkek çocuğuna aylık bağlanmadığını ancak kız çocuğu için, evli olmadığı ve Emekli Sandığı’na tabi bir işte çalışmadığı takdirde, yaş sınırı olmadığını, bu nedenle kendisine “yetim aylığı” bağlanamayacağını söylemiş.

Bu genç arkadaş, bunun böyle olup olmadığını bana sorduğunda, doğru olduğunu söylemiştim. Aradan geçen zamanda tercihleri değişen delikanlı cinsiyet değiştirmeye karar vermiş. Ameliyat olmuş, mahkemeden kadın olduğuna dair karar alıp, nüfusa tescil ettirmiş. Mahkeme kararını da yanına alıp, Emekli Sandığı’na başvurmuş ve kendisine yetim aylığı bağlanmasını talep etmiş. Yetkililer de “Emekli Sandığı Kanunu’nda, erkekken cinsiyet değiştirilerek kadın olan kız çocuklarına yetim aylığı bağlanacağı yolunda açık bir hüküm bulunmadığı” gerekçesiyle, kendisine aylık bağlanamayacağını belirtmişler. 

AMELİYAT BOŞA MI GİTTİ?

Bakmış olmuyor son çare olarak mahkemeye başvurmuş. Mahkeme de; “cinsiyet değiştirip kadın olduğuna dair mahkemeden karar alan ve bu kararı da nüfusa tescil ettiren kişinin, artık erkek olarak kabul edilmeyeceği ve yasaların kadınlar için tanıdığı tüm haklardan yararlanması gerektiği, bu nedenle yetim aylığı da bağlanmasına” karar vermiş. T.C. Emekli Sandığı, bu kararın bozulması için Danıştay’a başvurmuş, ama Danıştay 10. Dairesi de mahkeme kararını onaylamış. 

Daha fazla direnemeyen Emekli Sandığı da, yetim aylığını bağlamış üstelik birikmiş aylıkları da toptan ödemiş. 

Benzer durumda olanlara duyurulur!


Hürriyet