AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı tarafından organize edilen ''Geleneksel İş Adamları Yemeği''nde konuşan Yazıcı, 3 Kasım 2002 seçimlerinden bugüne kadar AK Parti hükümetinin icraatlarını değerlendirerek, 10 yıldan bu yana Türkiye'nin her alanda muazzam bir değişim ve dönüşüm yaşadığını söyledi.

''Ekonomik hayatın aktörleri ticari faaliyetlerini 55 yıllık bir kanunla yürütüyor'' diyen Yazıcı, 55 yılda dünyanın ve ekonomik anlamda kullanılan ticari enstrümanların değiştiğini, yöntemlerin farklılaştığını, teknolojinin devreye girdiğini, e-ticaretin ve küresel rekabetin yoğunlaştığını anlattı.

Yeni TTK'nın müteşebbislerin rekabet gücünü arttırdığını vurgulayan Yazıcı, ''Rekabet gücünün artması için yönetim yapısı güçlü olması lazım. Bu yetmez, sermaye yapısı güçlü olması gerekir. Bu iki unsur da yetmez, şirketin denetiminin gerçek verileri esas almak suretiyle yapılıyor olması gerekiyor. Yeni TTK, bu çerçevede hedefleri olan bir kanun'' diye konuştu.

-''Bağımsız denetim kategorisinde değilse internet sitesi kurma yükümlülüğü olmayacak''-

Şirket ortağının, şirketten borç alabilmesine kriter getirdiklerini hatırlatan Yazıcı, şunları kaydetti:

''Ortak, şirkete taahhüt ettiği ve vadesi gelmiş sermaye borcu olmamak kaydıyla borç alabilir. Şirkete taahhüt ettiği sermaye borcu varsa, o zaman alamıyor. Şirketlerin hangi denetim, bağımsız denetim kurulu ya da bağımsız denetçi tarafından denetleneceğine ilişkin husus şirketlerin sermaye yapıları, büyüklükleri dikkate alınmak suretiyle yapılacak.

Küçük işletmeler şeklinde belirleme yetkisi de Bakanlar Kuruluna veriliyor. Bu alanın dinamik olması lazım. Gerektiğinde bu alan daralırken, gerektiğinde genişleyecek. Ticari hayatın akışına göre esnek olması gerektiğini düşünüp, o belirlemeyi de Bakanlar Kurulu yapacak. İnternet sitesi kurma yükümlülüğü de bağımsız denetime tabi olacak şekiller açısından uygulanacak. Bağımsız denetim kategorisinde değilse, internet sitesi kurma yükümlülüğü olmayacak.''

-''Beyin ölümü gerçekleşmiş şirketlerin fişinin çekilmesi lazım''-

Türkiye'de kayıtlara göre şu anda yaklaşık 800 bin şirket olduğunu, bunların 98 binin anonim şirket, diğerlerinin limited, komandit vesair şirketlerden oluştuğunu belirten Yazıcı, ''Ama bunların içerisinde 247 bin tanesi beyanname vermeyen gayrifaal şirket. Tabiri caizse bunların beyin ölümleri gerçekleşmiş ama, hukuki varlıkları devam ediyor. Bunların fişinin çekilmesi lazım. Bu kanuna eklediğimiz bir geçici madde ile bu durumda olan şirketlerin kolayca, seri şekilde tasfiye edilmesine imkan sağlayacak bir düzenleme de getiriyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Yazıcı, konuşmasında Ak Parti'nin terörle mücadele konusundaki karalılığına da işaret ederek, terörle mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı.



AA