Üniversite öğrencileri Ayhan Efeoğlu, Hüsamettin Yaman ve Soner Gülün, gözaltında kaybedilmeleriyle ilgili bir yıldır devam eden soruşturma, görevsizlik kararıyla ikinci kez İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Özel yetkili savcı, polis memurlarının, olay tarihinde örgüt üyesi olduklarına dair somut delil elde edilemediğini belirtti. Şüpheliler hakkında suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmaiddiasına ilişkin takipsizlik kararı verdi. Polisler, tasarlayarak insan öldürme suçundan soruşturulacak.

Susurluk hükümlüsü Ayhan Çarkının basına yaptığı açıklamaların ardından, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali, 23 Mart 2011de soruşturma başlattı.

Çarkının gözaltında verdiği ifadeler üzerine soruşturmayı genişleten savcı, eski polis şefi Şefik Kul, ölen polisler Baki Avcı, Ahmet Sakaryanın da aralarında bulunduğu 13 eski polisi de soruşturmaya dahil etti. Çarkının 1993-1995 yılları arasında katıldığını söylediği, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, Fevzi Aslan, Şahin Aslan, Behçet Cantürk, Recep Kuzucu, Medet Serhat, İsmail Karaalioğlu, Mecit Baskın, Yusuf Ziya Ekinci, Namık Erdoğan, Faik Candan, Lazem Esmaeli ve Asgor Simitkonun öldürülmesiyle ilgili dosya, 27 Eylül 2011de Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Efeoğlu, Yaman ve Gülün öldürülmeleriyle ilgili soruşturma ise bir gün sonra görevsizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Dosyayı inceleyen Cumhuriyet Savcısı Ayhan Bedirhan, kamu görevlilerine isnat edilen eylemin, Ergenekon ve Susurluk terör örgütü kapsamında suç işleme eylemi olduğuna dikkat çekti. 2 Şubat 2012de dosyayı yeniden özel yetkili savcılığa gönderdi.

‘Yeterli delil yok’

Savcı Karaaliye 1 Mart 2012de ifade veren şüpheliler, suçlamaları kabul etmedi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, savcılığa, şüphelilerin Susurluk-Ergenekon silahlı terör örgütü içinde faaliyette bulunduklarına dair somut delil elde edilemediğini bildirdi. Savcı Karaali de 6 Martta, yeniden görevsizlik kararı verdi. Savcı, Efeoğlu, Yaman ve Güle yönelik eylemlerin bir terör örgütü tarafından işlendiğine dair delil elde edilemediğini ifade etti. Şüpheliler Çarkın ve Ayhan Özkan hakkında 1994-1995 yılları arasında gerçekleştirilmiş eylemlerle ilgili olarak Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan soruşturmada da örgüt üyeliği suçundan, delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verildiğini belirtti.

cumhuriyet