HSYK'nın buüun yapacağı toplantıyı değerlendiren Erdoğan, "HSYK’nın saat 14’te başlattığı toplantı bana göre geç kalmış bir toplantı." dedi.

Erdoğan'ın sözlerinin açıklama yapan HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz,"Kamuoyundan özür diliyorum. Araya hafta sonu girmesi nedeniyle kararımız gecikti." dedi.

 

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 14 Aralık soruşturmasında verilen tahliye kararıyla ilgili olağanüstü toplandı.

 

Tutuklu şüpheliler hakkında tahliye kararı veren iki hakimle ilgili iddiaları görüşmek üzere saat 14.00'te olağanüstü toplantı yapma kararı alan HSYK 2. Dairesi, 3 hakimin açığa alınmasına karar verdi.

 

HSYK, 'paralel yapı' soruşturması kapsamında tutuklanan 75 şüpheliye tahliye yolu açan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Mustafa Başer’in görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

 

HSYK ayrıca Şanlıurfa’da yada dışı dinleme operasyonu kapsamında tutuklanan bazı şüphelileri Sulh Ceza hakiminin tutukluluk kararının kesinleşmesine rağmen tahliye eden Habil Kahraman'ın da açığa alınmasına karar verdi.  3 ay süre ile görevlerinden el çekecek üç isim maaşlarının üçte ikisini alacağı bildirildi.

 

Üç hakimin bulunduğu hal üzere görevlerine devam etmeleri yargı erkinin nüfus ve itibarına zarar vereceği kanaati gerekçe gösterildi.

 

"KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLİYORUM"

 

HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz karar ilişkin, “Hiçbir kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Bu mahkemelerin bu kararları verme yetkisi yok. Kamuoyundan özür diliyorum. Araya hafta sonu girmesi nedeniyle kararımız gecikti." dedi.

 

İNCELEME BAŞLATILMIŞTI

 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı ve Adalet Bakanı Kenan İpek, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesinin "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan kişilerin tahliyesine yönelik kararının arından, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından denetim amacıyla 2 başmüfettişin görevlendirildiğini, denetim kapsamındaki inceleme ve soruşturma yetkilerine istinaden olaya el konulduğunu bildirdi.

 

İpek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan yürütülen bir soruşturma kapsamında, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından şüphelilerin tahliyesine karar verildiğini anımsattı.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan basın açıklamasında, olayın gelişimi hakkında kamuoyunun bilgilendirildiğini belirten İpek, 10. Sulh Ceza Hakimliğinin olayın akabinde verdiği karar gerekçesinde de açıkça, "kararın görevsiz ve yetkisiz mahkemeler tarafından, usul hükümleri hiçe sayılarak verildiği ve yok hükmünde olduğu" gerçeğine dikkat çekildiğini belirtti.

 

DOSYALARI TEMİN ETMEDEN, DELİLLERİ İNCELEMEDEN

 

Söz konusu karar ve basın açıklamasından, İstanbul 29. ve 32. Asliye ceza mahkemelerinin, hakimin reddi ve tahliye talepleri üzerine, soruşturma dosyalarını temin etmeden, şüpheliler hakkındaki isnat ve delilleri incelemeden, talep dilekçeleri üzerine işlem tesis ettiklerinin anlaşıldığını aktaran İpek, "Bu gelişmeler üzerine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından denetim amacıyla görevlendirilen 2 başmüfettiş, denetim kapsamındaki inceleme ve soruşturma yetkilerine istinaden olaya el koymuşlardır. Kurul başmüfettişlerinin 29 ve 32. asliye ceza mahkemelerindeki incelemeleri halen devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak. Hukukihaber