İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi'nde bugün görülen bir duruşmada, hâkim, avukatlık mevzuatına ve giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle davacı vekilinin etek boyunun ölçülüp, fotoğrafını çekilmesini istedi. Duruşma tutanağına yansıyan diyaloglarda, hâkimin davacı ve davalı vekillerine etek boyunun avukatlık hukukuna ve örfüne uygun olup olmadığını sorduğu görüldü. Avukatların tepkisi üzerine hâkim, HSK tarafından görevden alındı.

Tutanakta, "Hâkimin kısa değerlendirmesi ile huzurda bulunana avukatların kısa değerlendirmesinin aynı olmayacağı nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun cep telefonu ile çekilmesi istendi" ifadesi yer aldı.

Duruşmanın ardından avukatlar olaya ilişkin olarak bir araya geldi. Avukat Hakları Merkezi ve Kadın Hakları Merkezi üyelerinin, hâkimin odasında tutanak tuttuğu belirtildi. Feminist avukatlar başta olmak üzere avukatlar alkışlı protestolarla hâkimin tekrar kürsüye çıkmaması için bekliyor.

Eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş da Twitter'da yaptığı açıklamada, "Avukatlar, mahkemede yaşanan "Etek Boyu Rezaleti"ni bu şekilde tutanak altına aldı. Aynı hâkim, BUGÜNKÜ olayın ardından, sonraki duruşmada da bir kadın avukatla "küpe" yüzünden tartışmış. HSK ve İstanbul Barosu duruma müdahale etmelidir" dedi

Adalet Bakanı Gül'den açıklama: Çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuya ilişkin olarak açıklamada bulundu. Yaşananları, "çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz" olarak değerlendiren Gül, "Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklaması şöyle:

"Bugün İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim.

Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez.

Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık-kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz."

TBB açıklaması

Türkiye Barolar Birliği'nin konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşanmıştır.

Mahkemenin hâkimi, bir kadın avukatın kıyafetine karışmıştır. Yetkisini kötüye kullanmıştır. Mahkemesini küçük düşürmüştür. Aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kiyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir.

Bu hâkim daha önce Balıkesir’de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş olan bir kişidir. Sorunludur. Bugün yaşanan olay bu kişinin hâkimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından derhal HSK ile görüşülmüştür. HSK, hâkim hakkında şu an itibariyle soruşturma açmıştır.

Meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Kuşkusuz bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz."

Avukat Hakları Merkezi'nden açıklama

Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi (AHM) Av. Tuğçe Çetin'e, hâkim kürsüsünden yönelen tacize karşı en etkin mücadeleyi yürüteceğiz diyerek bir açıklama yaptı:

"Bugün (29/05/2019) İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinde gerçekleşen ve meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e karşı hâkim kürsüsünden yönelen taciz öğrenildiği ilk anda TBB Avukat Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Ramazan Çakmakcı olaya derhal müdahil olmuş zabtın içeriği ve olayın gerçekliği zabıtta ismi geçen avukat meslektaşlardan doğrulanmış ve konu etkin mücadele başlatılması için TBB Avukat Hakları Merkezi Başkanı ve TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu ile TBB AHM Yürütme Kurulu üyelerine aktarılmıştır.

TBB AHM olarak meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’in yanında olduğumuz ve kendisine yönelen tacizin hukuk karşısında gerekli yaptırımı alması için gerekli her türlü mücadeleyi yürüteceğimiz iletilmiştir.

Galip Öztürk'le fotoğrafı ortaya çıkan hakim başkanlık görevinden alındı Galip Öztürk'le fotoğrafı ortaya çıkan hakim başkanlık görevinden alındı

Konu acil başlığı ile gündemimizde olup meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e hâkim kürsüsünden yönelen tacize karşı TBB Avukat Hakları Merkezi’nin etkin mücadele yürüterek konunun sonuna kadar takipçisi olacağını ve meslektaşımız şahsında tüm kadın avukatlara yönelen bu hukuk dışı yaklaşımı kabul etmediğimizi mesleki kamuoyumuzun bilgisine sunarız."

"Bu, HSK'ya yapılmış bir ihbardır"

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da etek boyunun tartışma konusu yapıldığı duruşma tutanağını paylaştı ve konuya ilişkin olarak Twitter'dan açıklama yaptı.

Durakoğlu, "Bu HSK’ya yapılmış bir ihbardır. Akşam gün batmadan bu yargıç Anadolu Adliyesinden çıkarılmalıdır. Bu adamın yaptıkları yeter... Rezilliği tutanağa bağlama cesaretini nereden aldığını öğreneceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bu bir rezilliktir"

İstanbul Barosu da yazılı olarak "Bu bir rezilliktir" başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde:

"Bugün Anadolu Adliyesinin 2.İş Mahkemesinde yaşanan “rezillik”, yargıç cübbesi giyen bir adamın yargıçlıkla ilgisi olmayan bir eylemidir. Meslektaşımızı “aşağılama” girişimi ifade eden ve bunu avukatın giydiği kıyafet üzerinden sorgulayarak gerçekleştirmeye çalışan fail, oturduğu kürsünün yüksekliğinden aldığı yetkiyi kötüye kullanmıştır.

Kafasındaki “kadın” kavramının sorunundan kaynaklanıyor olsa gerek, bir kadın avukata yönelik bu fiili, sağlıklı bir ruh halinin göstergesi olamaz.

  1. Bu hâkim cübbeli adam, en kısa sürede adliyeden uzaklaştırılmalıdır. İstanbul Barosu olarak bu konudaki bütün girişimler yapılmış, bir yandan Yönetim Kurulu Üyelerimiz bizzat duruşma salonunda, bu adamı uyararak uzaklaşmasının talep etmiş, diğer yandan da yazılı ve sözlü müracaatlar ivedilikle tamamlanmıştır.
  2. Bu adamın tanzim ettiği tutanağa, yaptığı rezillikleri yazdırabilme cesaretini gösterebilmiş olmasının arkasındaki “cesaretin” kaynağı tarafımızca sorgulanacaktır. Daha önce de başka bir kentte avukatın üzerine yürüyerek yumruk atan bu sabıkalı, “İstanbul’a tayin” ile cezalandırılmış olduğu için, bu yer değiştirmenin “dayanılmaz ağırlığı” bizim açımızdan bir bilgilenme ve gereğini ifa sorunudur.

Bu adam, bugün içinde gün batmadan Adliye sınırlarının dışına çıkarılmalıdır. Sonrası için alınacak önlemler de yargı sujelerinin diğer bir sorunudur. Yargıçlar Dünyası içinde böyle bir kişinin de mevcut bulunduğu gerçeği, bu dünyayı kirleten bir rahatsızlıktır.

Bu arada özellikle Yargıç ve Savcıların bu olay karşısındaki tepkilerini de merak ediyoruz. İş Mahkemesi duruşma salonunda işlenen bu fiilin faili ile ilgili olarak, özellikle de kendi içlerinde “barındırılmasına” yönelik çabaların sürdüğünü görmek, bizim açımızdan yeni değerlendirmelerin de konusu olacaktır.

İstanbul Barosu olarak, bu süreci en ince ayrıntısına kadar takip edeceğiz. Baromuz tarafından bu takibin fasılasız gerçekleşmesini sağlamak üzere Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir kurul oluşturulmuştur. Kimsenin hele de de yargıç kılıklı bir adamın, avukatları kıyafetleri üzerinden aşağılamaya kalkışmasına izin vermeyeceğiz. Gereğini hukuki ve cezai boyutuyla yerine getireceğiz."

Darp iddiası

Aynı hâkim, Balıkesir 1. Sulh Hukuk hâkimi iken kürsüden inerek Avukat M.Z.'yi darp etmekle suçlanmıştı. Avukat M.Z. 3 gün iş göremez raporu almıştı.

Soruşturma başlatıldı

Gazeteci Alican Uludağ da Twitter'da yaptığı açıklamada, "hâkimler ve Savcılar Kurulu, kadın avukatın etek boyunu ölçmeye kalkan İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hâkimi Mehmet Yoylu hakkında soruşturma başlattı. Daire'nin, gün içinde hâkimi açığa alması bekleniyor." ifadelerini kullandı



https://t24.com.tr/haber/hakim-mahkemede-avukatin-etek-boyunu-olctu,823568